Kontakta oss

ARBETSLIV

Nya riksdagsbeslutet: Höjd pensionsålder för arbetare men inte för riksdagsledamöter

Publicerat

den

INRIKES Under onsdagen röstade sju av åtta riksdagspartier igenom igenom ytterligare en nyliberal reform – nämligen höjningen av pensionsåldern. Men de nya pensionsreglerna gäller inte riksdagspolitikerna som fattade beslutet. Riksdagens pensionssystem ger politikerna en gräddfil som den arbetande delen av befolkningen bara kan drömma om.

Riksdagen har ett eget tjänstepensionssystem som är unikt för riksdagspolitiker. Systemet är skapat så att politikerna tjänar in full pension på bara 30 år. Det innebär att en riksdagsledamot som väljs in i riksdagen vid 25-30 års ålder kan gå i pension när han är 55-60 år. Efter onsdagens omröstning i riksdagen höjdes den pensionsåldern för vanliga löntagare. Från och med 1 december i år och 1 januari 2020 börjar förändringarna gälla. Då höjs åldern för när löntagarna har rätt att börja ta ut sin allmänna pension, till 62 års ålder. Samtidigt höjs även LAS-åldern från 67 till 68 års ålder.

Inför omröstningen hade Sverigedemokraterna gått ut med att partiet var motståndare till höjd pensionsålder. Det motståndet märktes inte av under omröstningen då 58 stycken SD-ledamöter inklusive Jimmie Åkesson röstade ja till den nyliberala reformen. Det enda partiet som röstade nej till propositionen var Vänsterpartiet. Under riksdagsdebatten gav V-ledamoten Ida Gabrielsson en stenhård känga till Socialdemokraterna samtidigt som hon konstaterade att dagens klassklyftor lett till minskad livslängd bland korttidsutbildade kvinnor.

– För många som hade planerat att gå i pension den närmaste tiden kommer dagens besked om höjd pensionsålder som en kalldusch. Samtidigt väljer den socialdemokratiska regeringen att sänka skatten för rika män i Danderyd.

– Klyftorna i arbetslivet växer dramatiskt. Vi blir allt äldre, sägs det, men det gäller inte alla. De stora klassklyftorna har lett till att korttidsutbildade kvinnors förväntade livslängd till och med sjunker. För kvinnor som till exempel jobbar inom omsorgen innebär höjd pensionsålder bara att de får jobba ännu längre tid av sina allt kortare liv. Det funkar inte, sa Ida Gabrielsson.

Källa: Riksdagen.se

 

Fatima Mohammed
redaktionen@aktuelltfokus.se