Kontakta oss

INRIKES

Här sprider SD-politikern ryska lögner om Greta Thunberg

Publicerat

den

HÖGERN   De falska påståendena om Greta Thunberg började spridas på ryska bloggar i början av januari. Nu deltar även SD-politikern Thomas Palmblad i den ryska smutskastningen mot den världskända klimataktivisten.

Det är i ett inlägg på Facebook som Lyckselepolitikern Thomas Palmblad sprider falska påståenden om att klimataktivisten Greta Thunberg skulle ha bett Kina att sluta använda ätpinnar. I inlägget påstås det bland annat att Kina ska ha tillrättavisat Greta Thunberg och bett henne sluta torka sig i rumpan med toalettpapper eftersom toalettpapper är gjort av träd. SD-politikerns inlägg om Greta Thunberg hade fått nästan 2000 delningar på Facebook.

Faksimil Facebook

”Nej, nej, nej, nej!”

När Aktuellt Fokus ringer upp Thomas Palmblad vill han inte kommentera lögnerna. Istället väljer han att skrika ”nej” upprepade gånger innan han slänger luren i örat.

Hej Thomas jag heter Kim Fredriksson och ringer från tidningen Aktuellt Fokus.

– Jaha.

Jag skulle vilja ställa en fråga till dig angående ditt Facebookinlägg om Greta Thunberg.

– Nej, nej, nej, nej! Ingen kommentar tack.

Efter drygt en halvtimme skickar Thomas Palmblad ett SMS där han säger att det är bättre att svara skriftligt. Då skickade vi ett SMS där vi ställde frågan om han kände till att påståendet om Greta Thunberg och kinesiska ätpinnar var falskt.

”Nu är det så att jag fick raderna om G T
skickade och har inte lagt till eller förändrat något i den texten. Alltså är jag inte författare till den  Klart jag inte tror på sagor men kan man inte läsa något utan att lägga politiska värderingar i det ,ja då får man hålla sig till Tv-tablån  Nu har jag också läst att denna story om GT funnits på nätet ett bra tag,alltså innan jag delade den .”, svarar Thomas Palmblad i ett SMS.

Du känner inte att du som politiker har ett extra ansvar att kolla upp saker innan du lägger upp det på nätet?

”Jag kan inte se skadan av det i detta fallet då det redan var en skröna på nätet  . Men visst är det så att vi politiker har det extra ansvaret”

Då kanske du blir mer uppmärksam i framtiden då?

”Absolut ,samma nivå som tänkt från start”, avslutar Thomas Palmblad.

Från Twitter till ryska fake news-sajter

Det falska påståendet började först spridas på Twitter den 15. januar tidigare i år. Kort därefter började lögnerna spridas på sajten Quora. Men det var först när flera ryska bloggar och fake news-sajter publicerade lögnerna som de falska påståendena blev virala världen över. Det visar faktagranskningar som bland annat Reuters och Faktiskt.no har gjort.

Efter massiv kritik valde Thomas Palmblad att radera sitt inlägg om Greta Thunberg.

 

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se