Kontakta oss

INRIKES

SD-riksdagsman tar inte avstånd från antisemitism

Publicerat

den

INRIKES Riksdagsmannen tillika SD-toppen Mattias Bäckström Johansson tycker inte att det är antisemitiskt att sprida antisemitiska konspirationsteorier om att rika judar kontrollerar politiska rörelser. Det framgår i en intervju med lokaltidningen Östra Småland.

Aktuellt Fokus avslöjande att SD-politikern Dan Bengtsson delat antisemitiska konspirationsteorier om Greta Thunberg uppmärksammades av lokaltidningen Östra Småland. När tidningen frågar SD-toppen Mattias Bäckström Johansson hur han ser på att partikollegan Dan Bengtsson har spridit antisemitiska konspirationsteorierna vägrade han erkänna Nya Tiders högerextrema konspirationsteorier som antisemitism.

– Jag har svårt att se vad som skulle vara antisemitiskt, säger Mattias Bäckström Johansson till Östra Småland.

Inte första gången

Mattias Bäckström Johansson är inte bara riksdagsledamot och distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Kalmar län. Han är även ordinarie ledamot i Sverigedemokraternas partistyrelse. Det innebär att han har ett särskilt ansvar när det gäller att stå upp för partiets policys, inte minst den så kallade nolltoleransen mot rasism och antisemitism.

Det är inte första gången Dan Bengtsson är i blåsväder för extrema åsikter. Tidigare har han blivit uppmärksammad för att ha jämfört invandrare med mördarsniglar och islam med cancer. Trots det vill Mattias Bäckström Johansson inte svara på om partiet kommer agera.

Kommer ni att gå vidare med det här på något sätt?

– Det återkopplar vi kring om eller när det blir aktuellt, säger Mattias Bäckström Johansson till Östra Småland.

Skolboksexempel på antisemitisk fake news

Nya Tiders artikel är ett skolboksexempel på fake news. Med rubriken ”Soros-finansierad organisation bakom Klimat-Greta” driver Nya Tider narrativet att den judiske miljardären George Soros skulle stå bakom Greta Thunberg. Som bevis för detta påstående uppger Nya Tider att Greta Thunberg har figurerat på bilder tillsammans med tyskan Luisa-Marie Neubauer. I artikeln skriver Nya Tider att Neubauer tillhör organisationen ”One Foundation” och riktar strålkastarljuset på att organisationen har finansieras av George Soros.

När man faktagranskar Nya Tiders artikel framgår det snabbt att Luisa-Marie Neubauer inte är med i organisationen ”One Foundation”, vilken är en kinesisk välgörenhetsorganisation. Luisa-Marie är däremot helt öppen med att hon har arbetat med den tyska filialen av den internationella organisationen ONE, som grundades av världsstjärnan Bono. Organisationens verksamhet består ofta av kampanjarbete av olika slag, tidigare har tyska ONE gjort stora kampanjer mot hunger i fattiga länder.

Luisa-Marie Neubauer har varit öppen klimataktivist i åratal. Sedan en tid tillbaka är hon även ansiktet utåt för den tyska klimatrörelse som ingår i Greta Thunbergs världsomspännande nätverk som organiserar skolstrejker och aktioner för klimatet.

Miljontals människor har skänkt pengar till ONE, däribland Microsofts grundare Bill Gates. Ändå fokuserar Nya Tider på George Soros, som har kommit att bli en antisemitisk symbol för judiska konspirationer om rika judar som kontrollerar politiska rörelser i hemlighet.

Greta Thunberg själv har inga personliga band till ONE eller George Soros. Ändå skriver Nya Tider att det är George Soros som ligger bakom hennes engagemang.

När man granskar Nya Tiders Soros-artikel uppstår frågan varför tidningen inte valde vinkla det som att Bono eller Bill Gates ligger bakom Greta Thunberg. Anledningen är ganska enkel, varken Bono eller Bill Gates är symboler för judiska konspirationer.

Källa: Östra Småland

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se