Kontakta oss

INRIKES

Försäkringskassan larmar: Utbrett fusk med företagarnas coronastöd

Publicerat

den

Pressbild Försäkringskassan

KORRUPTIONEN    Många företagsägare har fastnat i Försäkringskassans senaste bedrägerikontroller. Kontrollerna vittnar om en utbredd korruption i näringslivet i samband med coronakrisen.

Under pandemin har Försäkringskassan tagit på sig kostnaden för sjukskrivningar, i syfte att underlätta för privata företag som haft svårt att få ihop ekonomin. Nu visar det sig att många företagare istället har utnyttjat systemet för egen vinning, genom att ta ut sjukersättningspengar fastän man inte haft några sjuka medarbetare. Det rapporterar bland annat SVT om.

Företagsägare har även satt i system att höja sin lön drastiskt inför sin egen sjukskrivning, för att kunna plocka ut så mycket ersättning som möjligt. Dessa former av bedrägerier har förekommit ofta i de branscher som haft lite till ingen verksamhet alls sedan pandemin slog till.

– Några exempel är att man inte haft några löneutbetalningar tidigare under året, utan de uppstår helt plötsligt under april och maj. Inga löner utan enbart sjuklönekostnader. Vi har också sett att bolagsföreträdare höjt sina löner ganska kraftigt i mars innan staten tog över kostnaderna för sjuklön i april, säger Thomas Falk, nationell samordnare mot organiserad brottslighet på Försäkringskassan.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se