Kontakta oss

INRIKES

Här sprider SD:s kommunförening antisemitiska konspirationsteorier om Greta Thunberg

Publicerat

den

INRIKES   Sverigedemokraternas kommunförening i Härnösand spred antisemitiska lögner om Greta Thunberg via partiets Facebooksida. SD Härnösand spred bland annat myten om att den 16-åriga klimataktivisten kontrolleras av en judisk affärsman.

Det senaste året har ny antisemitisk konspirationsteori om att George Soros skulle ligga styra klimataktivisten Greta Thunberg, fått fotfäste i högerextrema miljöer. I juni avslöjade Aktuellt Fokus att flera SD-politiker spridit de antisemitiska konspirationsteorierna. Nu har även Sverigedemokraternas kommunförening i Härnösand spridit lögnerna om Greta Thunberg och George Soros. Så sent som den 28 oktober spred SD Härnösand de antisemitiska konspirationsteorierna via kommunföreningens officiella Facebooksida. ”Sanningen om Greta Thunberg” skrev SD Härnösand samtidigt som dom länkade till en artikel med rubriken, ”Precis som vi misstänkte, kontrolleras Greta Thunberg av George Soros”.

SD Härnösands Facebooksida – Faksimil Facebook

Efter att SD Härnösands inlägg började uppmärksammas av antirasister har SD Härnösands Facebooksida plockats ned temporärt.

“Förkroppsligar gamla antisemitiska konspirationsteorier”

Forskare beskriver den högerextrema tankefiguren om George Soros som en del av urgamla konspirationsteorier om rika judar styr världen i hemlighet. Den polske forskaren Michal Bilewicz har tidigare beskrivit det som att George Soros har blivit en levande symbol för modern antisemitism.

“De ser George Soros som ett förkroppsligande av en judisk konspiration som hjälper till att finansiera invandringen av muslimer vilka hotar den kristna civilisationen i Europa” skriver Michal Bilewicz i en studie om antisemitism.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se