Kontakta oss

INRIKES

Polis döms för dödsingripande – får behålla jobbet

Publicerat

den

Foto: Frankie Fouganthin

VÅLDSMONOPOLET    Polismannens övervåld ledde till att en annan människa förlorade sitt liv. Nu döms han för vållande till annans död, men trots fällande dom får den våldsamma mannen behålla jobbet som polis.

Det var i november förra året som den nu dömda polismannen skulle utföra ett ingripande mot en narkotikapåverkad man i 50-års åldern i Lidingö utanför Stockholm. Trots att det inte handlade om någon nödsituation försökte polisen tvinga på handfängsel, bland annat genom att pressa mannen mot en trappavsats.

Ingen nödvärnssituation

Polismannen har hela tiden nekat till brott men enligt tingsrätten borde han vetat bättre och insett att hans agerande utgjorde en fara. Eftersom ingripandet inte handlade om en nödvärnssituation dömer tingsrätten polismannen för vållande till annans död. Tingsrättsdomen lutar sig bland annat på en mobilfilm som filmade händelseförloppet samt på en obduktionsrapport.

”Tingsrätten menar att [polismannen] borde ha insett att det i den situationen fanns en stor risk för att NN skulle drabbas av andnöd när han låg i bukläge med handfängsel samtidigt som hans bröstkorg pressades mot trappavsatsen.”, står det i domen.

Får behålla jobbet

Någon vidare påföljd för brottet blir det däremot inte. Trots att polisen tog livet av någon döms han bara till villkorlig dom och dagsböter. Dessutom får han behålla jobbet som polis. Polisens personalansvarsnämnd (PAN) har tidigare tagit beslut om att polismannen skulle få behålla sin tjänst oavsett om han dömdes eller inte.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se