Kontakta oss

NOTISER

Här trollas Ku klux Klan-marschen i sönder av en bastuba!

Publicerat

den

kkkdemo3USA| De kristna extremisterna i den rasistiska organisationen Ku Klux Klan hade planerat en demonstration i Columbia i USA i lördags. Men tack vare en nyskapande musiker gick det inte riktigt som väntat. Nu hyllas musikern för sitt tilltag på sociala medier.

Filmklippet som sprids på sociala medier har fått över en miljon sidvisningar på Facebook. I klippet ser man hur en ung musiker väljer att sätta toner till den rasistiska marschen. Med hjälp av sin sousafon, ett bleckblåsinstrument som påminner om en bastuba, lyckas den okända mannen ensam förstöra den extremt våldsamma organisationens demonstration. I takt med att rasisterna började marschera följde sousafonmannen efter och spelade för fulla muggar.

Hyllas på sociala medier

Förutom en miljon visningar på Facebook har mer än tre miljoner människor sett klippet på Youtube. Bland kommentarsfälten på sociala medier hyllas det antirasistiska tilltaget av hundratusentals människor.

– Att trolla rasistiska rövhattar med en tuba. Det är humor skriver exempelvis signaturen Red Davis på Youtube.

I videon hör man även hur en okänd person säger, ”Detta är hur dumhet ser ut”. Demonstrationen anordnades för att försvara den så kallade ”Sydstatsflaggan” som just nu genomgår en häftig debatt i USA. En stor del av befolkningen anser att den rasistiska flaggan ska bannlysas från myndighetssammanhang samtidigt som försvararna från främst neokonservativt och rasideologiskt håll menar att flaggan, som är känd som en symbol för slaveri och afrofobi är en del av USA:s kultur.

Hade blivit straffad i Sverige

Under förra årets valrörelse gick den svenska poliskåren in i ett våldsamt ingripande mot den antirasistiska Palestinaaktivisten, Dror Feiler eftersom han protesterade mot det rasistiska partiet Sverigedemokraterna och det numera nedlagda fascistpartiet, Svenskarnas Parti, med hjälp av en saxofon.

I april i år dömdes Dror Feiler till stränga dagsböter för att ha spelat Pippi Långstrump i samband med tre rasistiska och fascistiska torgmöten.

– Jag är bestört över att vi inte har frihet i svensk demokrati att uttrycka vår avsky mot rasistiska ideologier sade Dror Feiler till Sveriges Television efter domslutet.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se