Kontakta oss

NOTISER

Maskerade ”Sverigevänner” försökte starta bråk med hemlösa

Publicerat

den

polisattack2
MALMÖ| Trots polisvåldet under onsdagen har protesterna mot politikernas behandling av hemlösa fortsatt utanför stadshuset i Malmö. I samband med protesterna har även rasistiska ”Sverigevänner” dykt upp i anslutning för bråka.
Efter att Malmöpolisen försökte slå ned de fredliga protesterna utanför Malmö stadshus har protesterna kommit att fortsätta och öka i antal under onsdagskvällen. Nyheten om polisvåldet kom nämligen att sporra människor till att bege sig till platsen för att visa solidaritet med de hemlösa och för att protestera mot politikernas svek mot Malmös hemlösas befolkning.

Samtidigt som hundratals människor har tagit sig till stadshuset för att protestera och stötta har även djungeltrumman gått varm i rasistiska Facebook-grupper. I flera SD-vänliga grupper uppmanas så kallade ”Sverigevänner”, det vill säga SD-vänner, att bege sig ut på Malmös gator för att störa demonstranternas yttrandefrihet. Även regelrätta uppmaningar till våld mot demonstranter och romska hemlösa har förekommit.

Maskerade män försökte starta bråk

Under sena onsdagskvällen noterades två maskerade män mitt i den stora folksamlingen. Männen identifierades snabbt som rasister och relativt kort efter försökte männen börja bråk med såväl hjälparbetare, aktivister och hemlösa.

Efter att männen hade avvisats från platsen av antifascistiska demonstranter kom fler rasister till platsen. Vid 22.30-tiden valde polisen att köra bort en större rasistisk pöbel som hade samlats ett hundratal meter från stadshuset. Enligt aktivister på plats har rasister fortsatt att komma till områdena intill stadshuset – Lugnet och Triangeln.

Hjälparbetare och hemlösa uppmanar fler människor att börja protestera mot politikernas behandling av samhällets mest utsatta. En uppmaning har även gått ut till antirasister i Malmö med omnejd att komma till platsen då rasisterna fortsätter att hota yttrandefriheten.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se