Breiviks terrorism förändrade ingenting

Publicerad den

Skriven av

Lindström Erik

Lästid: 3 minuter

KRÖNIKA | För fyra år sedan var den 22 juli en dag som många har svårt att glömma. Då bestämde sig ...

KRÖNIKA | För fyra år sedan var den 22 juli en dag som många har svårt att glömma. Då bestämde sig en man i Norge att genomföra den största terroristattacken i Nordens historia sedan Andra världskriget. Jag minns hur jag denna dag med fasa följde rapporteringen framför tv:n där varje ny rapport kom med ännu mera blod och död. Anders Breivik vaknad denna 22 juli och åkte för att spränga en regeringsbyggnad och sedan mörda en massa ungdomar på Utøya. Men hans terrorism förändrade inget i samhället.

Redan innan Breivik gick lös med vapnet hade vi ett mycket polariserat samhälle där vissa människor utmålades som ett hot mot vårt samhälle. Vi har ett samhälle där ökade ekonomiska klyftor och människor har hamnat i ett utanförskap. Muslimer och invandrare pekas ut som parasiter, ohyra på välfärden och terrorister av politiker inom högern. De som skrek högst inom den borgerliga högern var norska Fremskrittspartiet, Sverigedemokraterna, Danske Folkeparti och Sannfinländarna. Det är med dessa partier som Anders Breivik delar sin samhällsanalys och världsuppfattning med.

Högern har försökt svära sig fri i fyra år från ansvar och vänstern sörjer fortfarande de döda. Lite har hänt sedan terrorattacken. De ekonomiska klyftorna har ökat i hela Norden. Polariseringen i både Sverige, Norge, Danmark och Finland har ökat och högern som förespråkar ett polariserat samhälle har gått framåt. I denna högermiljö rörde sig Anders Breivik. Han var inspirerad av deras politik, delade deras samhällsanalys och delade deras problemlösningar. Även deras hat mot muslimer och arbetarrörelsen tog Anders Brevik med sig in i sitt terrordåd. Högern har hela tiden försökt svära sig fri allt ansvar och försökt påvisa att deras politik inte skapade monster Breivik. Men det är i högerns politik som han hittade bensin till sin glöd som slutade med terrorism. Det var där han hittade inspiration, sin polariserade samhällssyn och sitt hat.

Diskussionen om vad som var drivkraften till Breivik försvann lika fort som den dök upp efter terrorattacken. Media nämner honom knappt i rapporteringen när det ska diskuteras om terrorism. De ekonomiska klyftorna i de olika nordiska länderna ökar och splittringen av samhället har fortsatt som innan Breivik klev in i ramljuset med vapnet i hand. Allt återgick snabbt till det normala. Barnfamiljer kastades ut på gatan, rasismen fortsatte normaliseras, välfärden slaktades och allt handlar åter om vinster för den enskilde.

Anders Breivik agerade i bakvattnet av en ökad polarisering i samhället där den borgerliga högern präglar sin politik på att skapa ett glapp mellan vi och de andra. De socialdemokratiska partierna i Norden har inte löst några samhällsproblem och Vänsterpartierna står och hoppar på samma ställe utan politiska framgångar. Breivik var höger, rasist och likt Fremskrittspartiet, Sverigedemokraterna och de andra partierna inom borgerliga drevs han av ett stort förakt mot arbetarrörelsen. Att ungdomarna från Arbetarpartiet Ungdomsförbund, AUF som hade sommarläger på Utøya vart hans måltavlor var inte konstigt. Anders Breivik terroristattack släkte 77 människors liv. Sprängningen i Oslo krävde åtta liv. På Utøya sköt Breivik ihjäl 69 människor.

Vi kommer aldrig glömma alla de som var offer för Breiviks terrorism. Vi kommer aldrig glömma vilka det var som eldade på Breviks hat som ledde han framåt och vi kommer aldrig glömma Socialdemokraternas svek i bygget av ett bättre, rättvisare och jämlikt samhälle som är en viktig byggsten att förhindra en grogrund för framtida terrorister.

Rickard Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se

Dela artikeln på sociala medier

Lindström Erik
Om skribenten:
Lindström Erik
Erik Lindström är en ekonomisk skribent med bred erfarenhet inom finans, marknadsanalys och affärsstrategi. Han har arbetat för flera ledande affärspublikationer och är känd för sin förmåga att förklara komplexa ekonomiska frågor på ett lättförståeligt sätt. Lindström har en magisterexamen i ekonomi från Stockholms universitet.

Lämna en kommentar