Kontakta oss

iFOKUS

Bränsleupproret om blåbrunas löftessvek: Ilskan är stor

Publicerat

den

iFOKUS   Från en tia till en krona – hård kritik mot regeringen och Sverigedemokraternas svek mot väljarna i bränslefrågan. Vi har tagit tempen på Sveriges största politiska Facebookgrupp, Bränsleupproret.

I valrörelsen lovade de blåbruna att sänka bränslepriserna med upp till tio kronor litern. Två månader efter dom vann valet har regeringen och Sverigedemokraterna kommer överens om hur mycket bensinpriset ska sänkas – en krona. Något som har skapat märkbar irritation i Sveriges största Facebookgrupp, Bränsleupproret.

Många högerväljare, i synnerhet människor med arbetarklassbakgrund, känner sig lurade av regeringen och Sverigedemokraternas vallöfte om att sänka bensinpriset med upp till tio kronor litern. I Facebookgruppen Bränsleupproret, som samlar över en halv en miljon medlemmar, är många människor bittra över beskedet att den utlovade tian byttes ut mot en enkrona.

Valreklam från SD

”Vilket jävla svek”

Här några få av alla tusentals kommentarer som har strömmat in de senaste dygnen.

”Vad hände med 10kr vid pump???”

”Vilket jävla svek nu har ni skitit i de blå skåpet FY FAN”

”Jag e så besviken på detta! O Moderaterna lovade 5 kr vid pump o SD 10kr. Jag är så besviken på detta.”

”Lustigt att de bara kunde sänka 1kr, sossarna sänkte motvilligt 1,80kr. De borde enkelt kunna sänka med samma summa iaf.”

”Har röstat SD sen 2006. Aldrig mer.”

Grundaren Peder Blohm Bokenhielm var inte politiskt aktiv innan han startade upproret, men i förra valet valde han att ställa upp som ansikte för och promota Moderaterna. På valdagen stod det klart att han numera även skulle bli aktiv M-politiker i sitt lokala kommunfullmäktige, Olofström. Även Peder Blohm Bokenhielm är kritisk till att Kristersson och Åkesson väljer att bryta sina uttalade vallöften.

”Ilskan, frustrationen jag känner idag är stor”, skriver han i ett inlägg i Facebookgruppen, och fortsätter.

”Självklart hoppades jag på mera, med tanke på allt jobb man har lagt ner och det otroliga genomslaget vi har haft. Mitt enda intresse i detta är att skapa en bättre energipolitik för Sverige, en som passar våra förutsättningar och som passar hela landet, inte bara storstäderna som vi har”, skriver Peder Blohm Bokenhielm i Facebookgruppen.

SD nöjda med väljarsveket

Trots att Sverigedemokraterna lovade tio kronors prissänkning är SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt nöjd med den utlovade enkronan. Sjöstedt framhåller bland annat att skattesänkningen kommer ske redan till årsskiftet.

– Bensin och dieselskatt är ett förslag i en kombination av åtgärder. 6,7 miljarder kronor satsar vi på att sänka skatten redan nu till årsskiftet, säger SD:s Oscar Sjöstedt till SVT.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons