Kontakta oss

INRIKES

Här attackerar NMR-nazisterna Vänsterpartiets riksdagsledamot

Publicerat

den

HÖGERVÅLDET Flera gripna NMR-nazister i Lund. Attackerade vänsterpartister och slogs med polis och ordningsvakter.

Det var vid lunchtid som Vänsterpartiet skulle arrangera sitt regelbundna bokbord i centrala Lund. På samma plats befann sig även ett 10-tal nazister från Nordiska Motståndsrörelsen som försökte genomföra en propagandaaktion. Efter drygt en kvart gick nazisterna till attack mot vänsterpartisterna.

Vänsterpartiets riksdagsledamot Hanna Gunnarsson var på platsen och blev ögonvittne till allt. I en intervju med tidningen Kvällsposten berättar hon om hur en av nazisterna sparkade omkull Vänsterpartiets bokbord.

– Vi satte upp vårt bord och efter en 10-15 minuter kom en av dem fram och sparkade omkull bordet och slängde vår flagga på marken, säger Hanna Gunnarsson till Kvällsposten.

Misshandlade fotograf

Fotografen Victor Pressfeldt som var på platsen och dokumenterade händelseförloppet uppger att han blev misshandlad när hon stod och fotograferade.

”NMR i Lund anföll idag en riksdagsledamot, poliser, journalister och antirasister. Själv fick jag en kraftig spark i magen av en nazist. Men det var ändå fint att se så många sluta upp så fort för att markera mot nazisterna. Vi skräms inte. Vi kämpar emot.” skriver Victor Pressfeldt på Twitter.

I ett klipp som Victor Pressfeldt publicerat på Youtube ser man hur högerextremisterna går till attack mot vänsterpartister och börjar slåss med polisen och närvarande ordningsvakter. Även förbipasserande tonårsflickor blev attackerade av nazisterna. Enligt uppgift ska totalt sex nazister gripits av polisen.

Se klippet nedan!

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se