Kontakta oss

INRIKES

Hårda vänsterkritiken mot Wallström: ”blir illamående”

Publicerat

den

INRIKES  I dagarna gästades Margot Wallström av Irans utrikesminister. En som kritiserar besöket i hårda ordalag är Vänsterpartiets Daniel Riazat. Enligt Riazat borde Wallström inte gulla med ”vidriga diktaturföreträdare”.

Under tisdagen och onsdagen gästades Sveriges utrikesminister av sin kollega Mohammad Javad Zarif, urtikesminister för Iran. Mötet med den konservativa diktaturens representant har mötts av hård kritik och protester. Under onsdagskvällen publicerade Vänsterpartiets riksdagsledamot och utbildningspolitiska talesperson, Daniel Riazat, ett inlägg på Facebook där han kritiserade statsbesöket i hårda ordalag.

”jäklar vad illamående jag blev när jag hörde att utrikesdiktatorn från Iran var hos Wallström igår. Mannen som representerar en regering och regim som avrättar fler och fler (däribland många politiska fångar och minoritetsfolk), som massarresterar oskyldiga. En regim och regering som kört ner landets ekonomi i botten och som fortsätter att privatisera folkets gemensamma tillgångar och öka klassklyftorna.”, skriver Daniel Riazat.

Riazat, som själv har rötter i Iran, menar att det är svensk-iranska affärsförbindelser, det vill säga kapitalism, som är det verkliga skälet bakom besöket. Att mötet skulle handlat om mänskliga rättigheter är knappast troligt enligt V-riksdagsledamoten.

”Enligt henne så pratade de mest om mänskliga rättigheter, men alla vet att de ekonomiska förbindelserna är viktigast för den svenska regeringen. Ekonomiska förbindelser som inte kommer befolkningen i Iran till gagn eftersom fascisterna till regeringsmän bokstavligen snor folkets resurser till sig själv, sina vänner och sina släktingar. Alla i Iran vet om detta.”, skriver han.

Hyllar aktivister

Mötet mellan de två utrikesministrarna har mötts av protester. Under tisdagen motades en demonstration i Stockholm, främst arrangerad av vänstergrupper, tillbaka av ridande poliser och polishundar. Flera personer uppges även ha fått lindriga skador efter batongslag.

”Stor respekt till vänsteraktivister som demonstrerade utanför utrikesdepartementet. Vet att ni blev utsatta för mycket dåligt beteende av Polisen. Hade jag haft möjlighet så hade jag stått vid er sida” skriver Riazat i sitt Facebok-inlägg.

Nej till amerikansk mördarinvasion

Den senaste tiden har präglats av ett ökat krigshot mot Iran från USA. Riazat kommenterar även detta i sitt Facebook-inlägg.

”Alla vet att USA:s fascist till president den senaste tiden fört en aggressiv politik och hotat med att invadera Iran osv. Detta vore förödande och jag är glad att Margot Wallström är av samma uppfattning i den frågan (än så länge, sossar, man vet aldrig när de ändrar sig).  man kan ha två tankar i huvudet samtidigt. Nej till ännu en amerikansk mördarinvasion. Nej till gullande med vidriga diktaturföreträdare.”

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se