Kontakta oss

INRIKES

Hårdare regler för telefonförsäljning

Publicerat

den

INRIKES Har du också stört dig på oseriösa Telemarketingbolag? Då kan du pusta ut en aning. Från och med första september har reglerna blivit hårdare för telefonförsäljning.

Telemarketingbolagens försäljare måste numera få en skriftlig signatur för att kunna teckna avtal. Sedan första september är det förbjudet att teckna muntliga avtal. De hårdare reglerna är till för att stoppa fusket där personer luras på tjänster de inte velat köpa.

Många företag använder sig av en oseriös telefonförsäljning som riktar in sig på grupper som pensionärer som är lättare att lura. Med kluriga frågor lurar de människor till att få det att låta som att de tackar ja till ett erbjudande. Personerna blir sedan tvingade till att betala för dyra abonnemang eller tjänster. Dessa så kallade muntliga avtal kommer numera inte vara giltiga.

Lagändringen har möts av protester från lobbyister från näringslivet. När utredningen blev aktuell 2015 protesterade Tina Wahlroth, VD för telemarketingbolagens organisation Kontakta. Till SVT sa hon att de hårdare reglerna mot telefonförsäljare hotade 10 000 jobb.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se