Kontakta oss

INRIKES

V-kandidat jämför sossarnas sjukvård med Ådalen 31

Publicerat

den

INRIKES Vänsterkandidaten Carina Hellström tycker inte att det är fel att jämföra sjukhuskampen i Ådalen med skotten i Ådalen 1931. Fler människor dör på grund av den förda sjukvårdspolitiken, säger hon i en intervju.

Finska HBL har gjort ett valreportage om Västernorrland. BB-upproret går under namnet Ådalen 2017, vilket anspelar på den historiska händelsen i Ådalen 1931 där militärer sköt ihjäl fem personer för att de strejkade.Det tycker de finska journalisterna låter dramatiskt.

I reportaget intervjuas bland annat BB-ockupanten Carina Hellström som har valt att kliva in i politiken genom att kandidera för Vänsterpartiet. Det är det enda partiet som har ställt sig bakom ockupanternas krav sedan BB-avvecklingen kom på tal. När journalister frågar om det inte är för dramatiskt att jämföra kampen för rättvis vård med Ådalen 1931 ger vänsterkandidaten svar på tal.

”Är det inte lite väl dramatiskt att jämföra de här två sakerna” frågar journalisterna.
– Nej! Här i trakterna har det nu dött fler människor på grund av långa avstånd till sjukhus. Fast inte mammor eller barn då, säger Carina Hellström till HBL.

Väljarundersökningar i Västernorrland visar ett tydligt ras för Socialdemokraterna. Av allt att döma flyr väljarna vänsterut till Vänsterpartiet – som närmast har fördubblat sitt väljarstöd i regionen. I valrörelsen har Vänsterpartiet valt att profilera sig hårt i frågan om jämlik och rättvis vård för alla oavsett om man bor i glesbygden eller inte.

Bussreklam i Västernorrland

Läs HBL:s reportage här.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se