Kontakta oss

INRIKES

Vänsterpartiet växer i opinionen – bästa siffrorna på 15 år!

Publicerat

den

INRIKES Mittenstyret och högerpartierna försöker göra sitt bästa för att isolera Vänsterpartiet i politiken. Samtidigt når Vänsterpartiet sina bästa opinionssiffror på 15 år.

I valet 2018 röstade över en halv miljon svenskar på Vänsterpartiet. Resultatet blev en kalldusch för både mitten- och högerartiern. Annie Lööf och Jan Björklund krävde att S och MP skulle avsluta det rödgröna samarbetet. Samtidigt försökte högerpartierna göra sitt bästa för att demonisera Vänsterpartiet i den borgerliga dagspressen. Utfrysningen av Vänsterpartiet är ett faktum men det verkar väljarna strunta i. På kort tid har V kommit upp i tvåsiffriga nivåer i opinionsmätningarna.

En ny färsk opinionsmätning från Sentio/Nyheter Idag visar att Vänsterpartiet skulle ha fått 10.5 procent om det vore val idag. Det är de högsta opinionssiffrorna på 15 år.

Förklaringen till Vänsterpartiets siffror ligger i väljarflykten från Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Väljarna uppfattar att Vänsterpartiet står i opposition till den nyliberala JÖK-uppgörelsen mellan S, M, C och L. Trenden talar för sig själv – när V ställer sig emot S högervridning så går man framåt. När man viker sig så backar man.

I samma mätning framgår det att Moderaterna fullkomligt blöder väljare till Sverigedemokraterna och KD. I mätningen halkar Moderaterna ner till platsen som tredje största parti. KD ökar med 2,1 procentenheter och skulle ha fått 9,4 procent om det vore val idag.

De liberala partierna Miljöpartiet och Liberalerna hade åkt ur riksdagen om det vore val idag.

Sentios siffror

M: 18,3 (0,6)
SD: 21,4 (1,0)
KD: 9,4 (2,1)
S: 26,5 (-1,3)
V: 10,5 (1,0)
MP: 3,4 (-0,6)
L: 2,6 (-1,3)
C: 5,5 (-1,6)

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se