Kontakta oss

INRIKES

Privatläkare dömd för fusk med coronatester

Publicerat

den

INRIKES Göteborgs tingsrätt har dömt en läkare till fängelse efter att han delat ut falska testresultat till patienter.

Läkaren Farshid Sistani som drivit företaget Husdoktorn/Husdrse AB har dömts till ett års fängelse för att ha erbjudit coronatester till allmänheten och sedan utfärdat intyg om negativt resultat utan att skickat testerna på analys.

Domen inkluderar bland annat sju fall av bedrägeri och två fall av urkundsförfalskning. Eftersom gärningen begåtts under pandemin och kan ha bidragit till en ökad smittspridning har han fått ett högre straff än vad som vanligen utdelas vid denna typ av brottslighet.

Sistani påstår att han skickade proven till företaget Unilabs som menar att de aldrig tagit emot några tester från honom. I ett av fallen angående urkundsförfalskning har han hittat på en läkare som inte existerat och fejkat underskrifter i dennes namn.

Sistani döms också att betala ut skadestånd till 6 personer betalat för inkorrekta reseintyg.

Husdoktorn är inte det enda privata vårdföretaget som fuskat med coronatester. Doktorgruppen/DR.K Gruppen AB med hemsidan provtagning.se misstänkts ha förfalskat över 100 000 covidtester och reseintyg. Utredningen mot Doktorgruppen pågår fortfarande och flera av de misstänkta är häktade i sin frånvaro då de flytt utomlands.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se