Kontakta oss

NOTISER

HIV-profitör greps av FBI

Publicerat

den

fbiKAPITALISM| Martin Shkreli blev ökänd tidigare i år då han köpte patentet på tillverkningen av en bromsmedicin till HIV och chockhöjde priset från 13.50 dollar till 750 dollar. Under torsdagen arresterades han av FBI misstänkt för bedrägeri. Dessvärre inte på grund av sin tidigare läkemedelsskandal.

Bedrägeriet ska ha skett under hans tid som chef för hedgefonden, MSMB Capital Management och läkemedelsföretaget, Retrophin Inc.

Efter att han chockhöjt priser har hans aktier sänkts och för att betala av sina skulder ska Shkreli ha fifflat undan pengar från Retrophin Inc. Han misstänkts ha använt sig av samma typer av bedrägeri sedan tidigare och FBI har utrett honom sedan januari i år.

Gjorde sig ovän med hip hop-fans

Shkreli har gjort sig känd genom att medvetet provocera folk med att han är överklass. När han blivit kritiserad på sociala medier har han ofta svarat dem på ett barnsligt manér där han ger dem långfinger och säger att de är avundsjuka.

Utöver att ha chockhöjt priser på mediciner som han fått patent på har han även retat upp flera Hip-Hop fans. Rapgruppen Wu-Tang Clan tillverkade en kopia av deras senaste album som de sålde till den högstbjudande. Shkreli vann budgivningen och betalade två miljoner för att enbart hota med att förstöra skivan ifråga.

Shkreli har ägnat sig åt prishöjningar många år tillbaka men det var tidigare i år i samband med chockhöjningen av Daraprim, en bromsmedicin för HIV som han blev känd för allmänheten. Sedan dess har han åkt på flera problem då hans företagsaktier sjunkit rejält och dragit på sig stora skulder.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se