Kontakta oss

NOTISER

Kapitalist köpte upp rättigheterna till AIDS-medicin – Chockhöjde priset med 5500 procent

Publicerat

den

aidsmedicin1
MARKNADSEKONOMIN
| Martin Shkreli är grundaren av företaget Turing Pharmaceuticals AG. Han har nyligen köpt rättigheterna till tillverkningen av olika läkemedel. En av medicinerna är en en bromsmedicin mot HIV. Efter Shkreli köpt rättigheterna har han valt att höja priserna på produkten från 13.50 dollar till 750 dollar. Prishöjningen innebär att flera personer i behov av medicinen inte kommer att ha råd.

Shkreli köpte rättigheterna för 50 miljoner dollar och har satt en nytt pris för försäljning av dem till 90 miljoner dollar. Enligt han själv tänker han arbeta för att förbättra medicinen. På mikrobloggen Twitter får han kritik för prishöjningen men viftar bort den med hjälp av svordomar och bilder där han vältrar sig i lyx och inte behöver bry sig om de han och högersympatisörer kallar för ”Haters”.

I en TV-intervju med Bloomberg TV fick Shkreli berätta om köpet. Han rättfärdigar prishöjningen med att han anser de föregående säljarna enligt honom nästan gav bort medicinen. Han försvarar sig även med att andra mediciner som till exempel cancermediciner är dyra att köpa in. Han berättar också priset för tillverkning av medicinen ligger på en dollar. Det vill säga att han säljer medicinen för 750 gånger mer än vad tillverkningen kostar.

Inte första gången han chockhöjer medicinpriser

Det är inte första gången Shkreli varit med och höjt priset på mediciner. När han var VD för företaget Retrophin köpte han rättigheterna till en annan medicin vid namn Thiola. Medicinen denna gången användes för att behandla njurstenssjukdomen cystinuri. Det är en sjukdom som uppstår i barnåldern.

Medicinen Thiola kostade tidigare 1,5 dollar och Shkreli höjde priset till 30 dollar. För att behandla cystinuri fanns det inget alternativt läkemedel utan patienter va tvungna att acceptera prishöjningen eller sluta med medicinen. Shkreli resonerade att prishöjningen enligt honom var nödvändig för att förbättra produkten. Sedan köpet och prishöjningen av Thiola har det inte skett någon förbättring.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se