Kontakta oss

iFOKUS

Före detta nationalist: ”Nationella rörelsen är ett torg för de utstötta”

Publicerat

den

KULTUR| Den före detta nationalisten Johan Nilsson analyserar den nya så kallade nationella rörelsen. Enligt Johan är den nationella rörelsen av idag inte samma rörelse som verkade på 90-talet fram tills för några år sedan. Den rörelse som syns på internet idag är en ny rörelse med en ny internkultur, ett nytt språkbruk och med nya ideologiska strömningar.

En av dem främsta anledningarna varför folk drar sig dit är för att dem inte har fått de som de förväntade att de skulle få i livet. Många har fått sämre jobb och arbetstrygghet än sina föräldrar. Andra har haft sociala problem eller problem med relationer. Ett ständigt tema i den nationella rörelsen är känslan av att vara bestulen. Samhället lovade att man skulle få bra arbeten, bostad och tillväxt. Nationalister ser sig som representanter för underklassen. De är de nertrampade, de är offren och nu ska de ta tillbaka det som är rättmätigt deras.

Att argumentera emot nationalism igenom att säga att det är synd om andra grupper fungerar inte. Enligt den nationella diskursen är nationalisterna underklassen. Det är dem som det är synd om, inte invandrarna.

Dessa människor söker en ny gemenskap bland likasinnade. Den nationella rörelsen idag kan liknas vid ett stort torg på internet. Människor som kommer dit är inte nationalister utan kommer från en bred ideologisk bakgrund. På det stora torget finns det en massa småpåvar som springer runt och basunerar ut sina idéer. De tävlar alla om att få sprida sin ideologi. Budskapet ska förenklas så att de som är nya på torget lätt kan förstå och anamma idéerna och sedan ska idéerna spridas så mycket som möjligt.

De olika småpåvarna använder sig främst av bloggar och olika politiska organisationer för att sprida sina idéer. De drar till sig följare vars uppgift är att sprida idéerna från bloggarna och organisationerna på olika kommentarsfält och forum. Dessa nätaktivister bryr sig sällan om att ge sig in i debatter, speciellt med människor som har en helt annan ideologisk bakgrund. De är inte på nätet för att diskutera utan för att sprida ett budskap. Det skulle bara vara slöseri med tid för dem att fastna i en diskussion. Dessa nätaktivister citerar och länkar ofta till den auktoritet som de följer. Ett bra exempel på detta är Avpixlats följare som ofta skriver korta kommentarer med en länk till avpixlat utan att ge sig in i en seriös debatt.

Målet med denna strategi är att skapa så kallad hivemind. Hivemind är när alla på ett forum tycker likadant. Det blir ett slags konsensus där folk eggar på varandra. Någon som går emot hivemind bestraffas direkt med arga kommentarer och personliga meddelanden. Nätaktivisterna är livrädda för att deras konsensus ska brytas.

Resan från missnöjd Svensson till inbiten nätaktivist är ofta flera år lång. När människor kommer till torget kan de vara missnöjda socialdemokrater eller moderater. Det första steget är att deras tidigare ideologiska band måste klippas. Olika grupper gör det på olika sätt. Kontrajihadisterna, sverigedemokraterna och andra konservativa grupper misskrediterar systemet utan att attackera dess fundament. Man kan till exempel skriva om hur en journalist eller liknande är dum, ljuger eller stjäl. Man kritiserar främst människorna som utgör systemet utan att faktiskt kritisera systemet. Löfven kan kallas för diverse tillmälen men man det yttras sällan kritik mot det system som han representerar.

Det finns en stark tro på systemet men en stark misstro mot människorna i systemet. Det system som Sverige hade på 60-talet var bra, det finns fortfarande idag men missköts av Löfven, Jan Helin och Erik Ullenhag. Det är inte heller fel på storföretagen utan de korrupta cheferna som tar ut för mycket bonus.

Dessa ledare anses ha förstört ett bra system igenom att inkludera invandrare i det. Kapitalismens problem skylls inte på kapitalismen utan på att muslimer får vara med. De anser att kapitalismen hade fungerat bara alla som bor i Sverige hade varit med i Svenska Kyrkan.

Vill man effektivt bemöta den nationella rörelsen så ska man ut på det stora torget och göra saker som tar deras uppmärksamhet på ett positivt sätt. Man måste visa att problemet inte är människorna utan systemet. Gräv inte ner er i sakfrågor på internet utan fokusera på det viktiga, att samhället måste förändras, det politiska systemet måste förändras. Riksdagen kommer vara korrupt oavsett vem som sitter där.

En annan effektiv taktik är att underminera småpåvarna på torget med ny information. Speciellt kontrajihadisterna har en väldigt snedvriden nyhetsrapportering. Igenom att bredda informationen om händelser i till exempel mellanöstern så kan man få dem att ifrågasätta sina tankar.

Det är väldigt vanligt bland nationalister att de har väldigt många analyser som ofta kan vara ganska välskrivna om varför allt är dåligt men inga lösningar. Svensk nationalism är extremt visionslös. Pressa dem med frågor om hur deras drömsamhälle ser ut, vad de har för mål och hur de faktiskt vill leva. Argumentera inte emot dem, presentera nya synvinklar, ny fakta och få dem att tänka till.

”Johan Nilsson” – Frihetlig socialist
”Johan” heter egentligen något annat. Hen har mångårig bakgrund inom den nationella rörelsen. För en tid sedan valde hen att lämna den nationella rörelsen bakom sig efter att ha reviderat sina tidigare ideologiska ståndpunkter och närmat sig socialismen.

redaktionen@aktuelltfokus.se