Kontakta oss

INRIKES

Hjärtan och styrkekramar – korrupt M-riksdagsman stöttas av partikamraterna

Publicerat

den

Foto: Fredrik Wennerlund

KORRUPTIONEN M-riksdagsmannens folkbokföringsfiffel har kostat skattebetalarna 158 000 kronor. Efter avslöjandet har riksdagsmannen belönats med styrkekramar och blåa hjärtan på sin Facebook.

Igår kunde Aftonbladet avslöja misstänkt folkbokföringsfiffel kring Moderattoppen Erik Bengtzboe. Genom att påstå att han bor med sin mamma i ett torp utanför Nyköping har M-politikern lyckats få ut 158 000 kronor. Enligt Moderaternas gruppledare i Riksdagen, Tobias Billström, tar partiet avslöjandet på största allvar.

–Ja, jag tar ju de här uppgifterna på stort allvar. Det är ju väldigt viktigt att alla riksdagsledamöter följer de regler som gäller för resor och ersättningar, säger Tobias Billström till Aftonbladet.

– Är det så att det har förekommit utbetalningar som har gjorts på felaktiga grunder så ska dom betalas tillbaka.

Samtidigt som Moderaterna är kritiska utåt är jargongen en helt annan internt. Efter Erik Bengtzboe gjorde en offentlig pudel på Facebook där han skyller sitt upplägg på glömska har flera tongivande M-politiker gillamarkerat hans förklaring. Bland dessa återfinns bland annat Hanif Bali, Niklas Wykman, Fredrik Hultman, Hans Rothenberg och Gustaf Reinfeldt

Styrkekramar och blåa hjärtan

Även i kommentarsfältet har flera moderatpolitiker uttryckt sitt stöd. En av dessa är M-politikern Oliver Rosengren från Växjö som i vanliga fall driver en hård linje mot bidragsfusk bland låginkomsttagare.

Under valrörelsen förra året stoltserade han med att Växjö kommun polisanmäler alla felaktiga utbetalningar. Men när det gäller misstänkt fuskande partikamrater med riksdagsförmåner är tonen betydligt mjukare. I Erik Bengtzboes kommentarsfält uttrycker Oliver Rosengren förståelse.

”Du gör ett utomordentligt arbete i riksdagen och ditt engagemang för Sörmland går inte att ta miste på — samtidigt som du pusslar med livet som småbarnsförälder. Här blev det fel, och du rättar till det.” skriver Oliver Rosengren.

M-politikern Madelaine Clason Laxmi från Nyköping sänder sina styrkekramar till Erik.

”Styrkekram Erik – ta några djupa andetag, du har gjort ett litet misstag, alla vet att du är ärlig, engagerad och att du brinner för politiken och för Sörmland. Det här är bara ”vatten under bron”.??” skriver Madelaine Clason Laxmi.

M-politikern Klara Olander, även hon från Nyköping, postar ett blått hjärta i kommentarsfältet.

”Att fela är mänskligt! Låt dem inte komma åt dig ?” skriver Klara Olander.

Den skånska M-toppen Carl-Johan Sonesson uppger att han inte vet vad saken gäller men väljer att stötta Erik Bengtzboe ändå.

”Jag är inte alls insatt i detaljerna men alla kan vi göra misstag utan ont uppsåt – vi är människor och inga ”AI-robotar”. Rätta till misstaget och fortsätt ditt värv.” skriver Carl-Johan Sonesson.

Två års glömska

Erik Bengtzboe påstår att han inte gjort något fel och att han bara har varit slarvig. I ett offentligt Facebookinlägg påstår han återigen att han bara råkat ”glömma” bort att folkbokföra sig där han påstår sig bo. Denna glömska ska ha skett i över två års tid. Varför han inte bor tillsammans med fru och barn i Stockholm har han inte gett något rakt svar på.

Till Aftonbladet påstod Erik Bengtzboe att han och hans mamma äger en fastighet ihop, men enligt Aftonbladets research stämmer inte det påståendet. När Aftonbladets journalist ställde honom mot väggen med korrekta uppgifter ändrade han sig på nytt.

Moderaterna har sedan länge drivit frågan om hårdare tag mot bidragsfuskare.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se