UTRIKES
H&M:s kambodjanska helvetesfabriker


UTRIKES| En ny undersökning som släppts visar stora missförhållanden på H&Ms fabriker i Asien. Företaget har bland annat sparkat personal efter de blivit gravida.
Asia Floor Wage Alliance har gjort en undersökning där de intervjuat 251 anställda i fabriker som tillverkar kläder åt företaget H&M. En undersökning som visar hur företaget bryter mot flera internationella lagar som ska skydda arbetares rättigheter.
Undersökningen visar att på fabrikerna i Kambodja och Indien avskedas kvinnor efter att de blivit gravida. Samtidigt vittnar kvinnorna om sexuella trakasserier från cheferna.
I Kambodja är anställningsavtalen i regel på tre månader. De personer som brukar vara sjuka eller ha en annan form av frånvaro brukar inte få ett nytt förnyat kontrakt. De som vägrar övertid brukar också bli uppsagda när kontraktet gått ut. De som organiserar sig fackligt möter också problem. Arbetsköpare i Kambodja anlitar militärpolisen för att stoppa facklig organisering och aktivism på arbetsplatsen. När militärpolisen kallas in brukar det leda till flera dödsfall tills de organiserade ger upp kampen.
H&M vägrar ta ansvar
H&M brukar regelbundet mötas av kritik från aktivister som kämpar för arbetares rättigheter i Asien. Företaget brukar påstå att de tar ett stort ansvar för sina anställda och att de arbetar aktivt med att förbättra den ekonomiska situationen i Asien.
Enligt undersökningen visar det sig att H&Ms påståenden enbart är tom retorik vilket backas upp av aktivister. Den indiska aktivisten Anannya Bhattacharjee berättar för Asia Floor Wage Alliance att H&M vägrar berätta vad de gör i praktiken för att backa upp sina påståenden.
Kambodjanska aktivisten Tola Moeun anser att H&Ms behandling slår hårt mot kvinnorna som utgör majoriteten av arbetarna i klädindustrin. När kvinnor riskerar att bli av med sitt på grund av graviditet leder det till många aborter. Aborter är lagligt i Kambodja men dyrt och flera kvinnor vänder sig till svarta marknaden där aborter i värsta fall kan leda till dödsfall.
Asia Floor Wage Alliance har även nyligen släppt en dokumentär visar situationen för arbetarna i Asien.
Dokumentären kan du se här nedan:
Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se