Kontakta oss

UTRIKES

Turkiska hot efter tyska politikernas folkmordserkännande

Publicerat

den

TYSKLAND| Tyska politiker med rötter i Turkiet hotas till livet och tvingas leva med polisbeskydd. De elva politiker det gäller ställer sig bakom ett erkännande av folkmordet som begicks på Armenier. Ett erkännande som Turkiet och högerradikala turkar har svårt att acceptera.

Elva tyska politiker med rötterna i Turkiet har mordhotats och står under polisbeskydd, rapporterar Frankfurter Allgemeine Zeitung. Hoten kommer efter att politikerna, som alla är ledamöter i förbundsdagen, ställt sig bakom resolutionen förra veckan om att erkänna massakrerna på armenier i Osmanska riket under första världskriget som ett folkmord.
Nu avråder tyska UD de elva från att resa till Turkiet, eftersom deras säkerhet inte kan garanteras, skriver Der Spiegel.

Från AKP till Grå Vargarna bakom hoten
Flera tunga turkiska politiker har gått till attack mot de tyska politikerna. President Erdogan har kallat Cem Özdemir, ledare för De gröna, för ”karaktärslös”, och Ankaras borgmästare har twittrat ut en bild på de elva under hashtagen ”de högg oss i ryggen”.

Medan regeringspartiet, AKP hetsar till våld och hot mot politikerna finns det turkiska grupper som är extremt våldsamma. Det turkiska högerradikala terroristnätverket, Grå Vargarna, är en grupp som aktivt mördar kritiker, motståndare till turkiska staten och de som kämpar för landets minoriteter. Grå vargarna är aktiva i bla Tyskland.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se