Kontakta oss

UTRIKES

Högeranhängare misshandlade motståndare under val-kickoff

Publicerat

den

PARIS Med pompa och ståt skulle den högerextrema tv-kändisen Eric Zemmour sin valrörelse inför presidentvalet 2022. Det slutade med att hans lojala följare misshandlade fredliga antirasister.

Söndagens val-kickoff slutade med våldsamma scener utanför Paris. Ett tiotal antirasister höll upp skyltar och ropade antirasistiska slagord. Då svarade Eric Zemmours följare med att angripa antirasisterna med våld.

Misshandlades för att hon uttryckte sin åsikt

Mitt inför ögonen på journalister gick högerextremisterna till attack. Flera av antirasisterna misshandlades grovt. På filmer från val-kickoffen ser man bland annat hur högerextremisterna slänger stolar.

Känd högerextremist

Eric Zemmour har varit känd för den franska allmänheten sedan länge. Inte minst för hans medverkan i några av Frankrikes största tidningar men också för hans ständiga deltagande i tv-debatter i frågor som islam, invandring och antifeminism.

I november ställdes Eric Zemmour inför rätta för hets mot folkgrupp. Detta efter att han hade liknat alla ensamkommande flyktingar vid mördare och våldtäktsmän.

– De är tjuvar, mördare och våldtäktsmän. De måste skickas hem.

Eric Zemmour, som växte upp i ett allgerisk-judiskt hem, har även spridit rasideologiska konspirationsteorier där han har varnat för att den vita rasen kan dö ut på grund av flyktinginvandring. Ideologiskt står han nära den nya högern i Frankrike som brukar beskrivas som en fascistisk rörelse.

I den senaste opinionsmätningen hamnade Eric Zemmour på en tredje plats.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se