Kontakta oss

INRIKES

Högerextrem polismördare kan bli frigiven 2022

Publicerat

den

INRIKES  Om två år kan den högerextrema polismördaren, Andreas Axelsson, vara ute på gatorna igen. Det meddelade Örebro tingsrätt som tidsbestämde Axelssons livstidsstraff tidigare idag.

År 2000 dömdes Andreas Axelsson till livstids fängelse för polismorden i Malexander. Axelsson med kumpaner hade rånat en bank i Kisa och var förföljda av polismännen Olle Borén (42) och Robert Karlström (30). I jakten på rånarna skottskottas poliserna och avrättas senare med skott mot pannan och nacken. Andreas Axelsson dömdes till livstids fängelse och skyldig till mord, mordförsök, grovt rån i fyra fall, försök till grovt rån och brott mot vapenlagen

Andreas Axelsson ingick i den högerextrema gruppen, Nationella republikanska armén (NRA), som hade irländska IRA som militär förebild. Gruppen utförde flera bank- och postrån innan man åkte dit efter en intensiv polisjakt 1999.

Örebro tingsrätt tidsbestämmer Andreas Axelssons livstidsstraff till 35 års fängelse. Beslutet innebär att Axelsson kan få vara ute på gatorna 2022.

”Tingsrätten konstaterar i dagens beslut att mannen under hela verkställigheten visat god skötsamhet och har klarat byte till anstalt med lägsta säkerhetsklassning utan anmärkning. Tingsrätten delar Rättsmedicinalverkets bedömning att risken är låg för att mannen ska återfalla i brottslighet och gör bedömningen att det inte föreligger en konkret och beaktansvärd risk för att han ska återfalla i brottslighet av allvarligt slag.”, skriver Örebro tingsrätt i ett pressmeddelande.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se