Kontakta oss

EU

EU kan tvinga Sverige betala mångmiljoner till Turkiet

Publicerat

den

FORT EU Trots att Turkiet inte lever upp till EU:s villkor på mänskliga rättigheter arbetar EU-kommissionen för att förnya EU:s miljardavtal med Turkiet. Förslaget innebär att Sverige, precis som alla andra EU-stater kommer få betala för avtalet. Ytterst hamnar notan hos skattebetalarna.

Enligt avtalet som skrevs under 2016 ska EU göra två delbetalningar på 30 miljarder kronor per utbetalning. Den första delbetalningen är redan säkerställd men nu har EU alltså börjat planera för att få in resterande 30 miljarder. EU-kommissionen föreslår att majoriteten av summan ska betalas av medlemsstaterna. Totalt rör det sig om två tredjedelar av kostnaden. EU-kommissionen uppger även att EU bör stå för en tredjedel av kostnaden. Det rapporterar TT.

Vad avtalet kommer kosta Sverige är för närvarande okänt. Den tidigare utbetalningen från Sverige landade på drygt 700 miljoner kronor.

I praktiken går avtalet ut på att Turkiet ska agera gränsvakt och förhindra flyktingar från att nå Europa. Människorättsorganisationer har tidigare kunnat avslöja misstänkta krigsbrott mot civila. I skrivande stund bedriver Turkiet och dess allierade islamister i FSA och Grå Vargarna omfattande krigföring och ockuperar delar av norra Syrien, vilket i sin tur har skapat ännu fler flyktingar.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se