Kontakta oss

INRIKES

Högerextremister får torgmötestillstånd nära synagogan 30 november

Publicerat

den

Polisen upplöser våldsam högerextrem demonstration - Foto: Aktuellt Fokus

INRIKES Det högerextrema partiet Alternativ för Sverige uppger att dem har fått tillstånd att demonstrera vid Karl XII-statyn i Kungsträdgården den 30 november. Bara 150 meter därifrån ligger synagogan. Nu oroas medlemmar j judiska församlingen.

Under parollen “Stoppa folkutbytet – Återvandring nu!” tänker det högerextrema partiet Alternativ för Sverige (AfS) demonstrera i Stockholm den 30 november. Trots att AfS paroll bygger på antisemitiska konspirationsteorier och det faktum att högerextremisterna vill demonstrera vid Karl XII-statyn, som bara ligger 150 meter från judiska församlingen, har polisen godkänt AfS torgmötestillstånd. Detta har upprört medlemmar hos judiska församlingen i Stockholm. Aktuellt Fokus har pratat med en medlem som säger sig vara orolig för vad som kan hända. Han minns hur horder av nazistiska skinheads kastade ölburkar och flaskor mot synagogan på 1990-talet.

– Jag hoppas inte att det blir som förr, säger medlemmen som vill vara anonym av rädsla för repressalier.

Hur ser du på att polisen har gett högerextremisterna tillstånd så nära judiska församlingen?

– Omdömeslöst.

Kan du utveckla?

– Det vittnar om att man är oförstående för hur detta påverkar judar i Stockholm. Människor kommer inte våga besöka sin egen församling.

Antisemitisk konspirationsteori

Att AfS vill hålla en demonstration mot det så kallade ”folkutbytet” så pass nära synagogan kan ses som en markering mot den judiska minoriteten i Sverige. I de nationalistiska miljöer som AfS återfinns i beskyller man just judarna för att ligga bakom det så kallade ”folkutbytet”. En konspirationsteori som har inspirerat flera nationalistiska terrorister som har utfört massmord. Vilket bland annat totalförsvarets forskningsinstitut FOI har tagit upp.

I FOI:s rapport, Antisemitiska stereotyper i digitala medier, skriver man följande:

”I samtida invandringsfientliga miljöer är det en vanlig föreställning att judar förstör samhället genom att förespråka, eller rent av orkestrera, invandring och mångkultur. Dessa föreställningar vävs ibland ihop med så kallade folkutbytesteorier, det vill säga konspirationsteorier om att en global elit håller på att splittra de europeiska kulturerna genom att ersätta befolkningen med utomeuropeiska invandrare. Robert Bowers, som 2018 genomförde en masskjutning under en morgongudstjänst i en synagoga i Pittsburgh, gav uttryck för den här sortens föreställningar då han i ett flertal inlägg på den sociala medieplattformen Gab hävdade att judiska intressen låg bakom den invandring som han upplevde som ett hot mot sin nation.”

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se