Kontakta oss

NOTISER

Högerradikala nationalister kastade bomber mot polisen

Publicerat

den


UKRAINA | Igår blev det nya oroligheter i Ukrainas huvudstad. En stor grupp demonstranter från bland andra de högerradikala grupperna Högra sektorn och Svoboda hade samlats utanför Ukrainas parlament Verkhovna Rada i Kiev. Polis vaktade avspärrningar runt parlamentet, där debatten pågick om ett lagförslag som skulle ge regionerna Donetsk och Luhansk ökad autonomi. Till Ukraina har flera svenska högerradikala nationalister och högerextremister rest för att delta i oroligheterna. Flera stannade kvar och deltog i strid med rebellerna i östra Ukraina. En svensk aktiv nazist är misstänk för krigsbrott i Ukraina.

Sedan över ett år pågår ett krig mellan rebeller som utropat så kallade ”folkrepubliker” i Donetsk och Luhansk, och Ukrainas armé uppbackad av frivilligkårer. Ryssland understöder rebellerna med tunga vapen och materiel, och anses bidra med ansenliga mängder reguljära soldater. Att ge Donetsk och Luhansk ökad autonomi är en del i det avtal som slöts i Minsk i vintras.

På filmklipp syns tydligt hur ett inkastat föremål detonerar bakom poliskedjan, med ett antal skadade poliser som följd.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se