Kontakta oss

INRIKES

Halmstads kommun skickade flyktingbarn till kriminellt mc-gäng

Publicerat

den

HALMSTAD | Kriminella kan tjäna stora pengar på utsatta barn. När staten låter privata flyktingprofitörer ta hand om flyktingbarn och ungdomar kan kriminella gäng tjäna stora summor. En 39-årig man med band till kriminella MC-gänget Bandidos Mc driver ett HVB-hem utan att Halmstad kommun reagerade.

Tidningen Dagens Nyheter kan avslöja att en flerfaldigt dömd 39-åring med band till Bandidos MC utreds för grova bedrägerier i ett nystartat familjehemsföretag. På några månader ska bolaget ha fakturerat olika kommuner miljontals kronor.

Halmstad kommun placerade de åtta ensamkommande flyktingbarnen hos 39-åringens företag. Men eftersom tillstånd för HVB-verksamhet saknades tvingades kommunen, enligt Eric Semb, kvalitetschef på socialförvaltningen i Halmstad ta till en ”specialare”. Detta innebar att barnen familjehemplacerades hos företagets delägare och vd, en 33-årig bilhandlare från Göteborgstrakten. 33-åringen hade nyligen startat bolaget tillsammans med en annan man från Göteborg. Problemet var bara att 33-åringen, enligt misstankar som nu utreds av åklagarmyndigheten, var en bulvan för sin kriminella 39-årige bror.

DN:s granskning visar att även Helsingborgs kommun har anlitat det aktuella bolaget. Beslutet fattades i en situation när ungefär 25 asylsökande barn och unga behövde placering.

Känt namn i kriminella miljön i Göteborg
Den 39-årige mannen har under lång tid varit ett känt namn i Göteborgs undre värld och figurerat i olika brottsutredningar. Under 1990-talet dömdes han för bland annat rån, misshandel och grovt bedrägeri. Den kriminella banan har fortsatt, 2004 hjälpte han den kriminella organisationen Bandidos MC att etablera sig i Göteborg genom att upplåta en del av en hyreslokal. En tvist med fastighetsägaren ledde till att 39-åringen och en Bandidosanhängare åtalades för försök till utpressning. 39-åringen friades. Under 2009 dömdes han för ekonomiska brott och under 2014 ordnade han en lönebidragsanställning åt Mehdi Seyyed, tungt kriminellt belastad ledare inom Bandidos MC Europaorganisation.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se