Kontakta oss

INRIKES

Hundratals umeåbor demonstrerade mot nazistisk terrororganisation

Publicerat

den

ANTIFASCISM Medlemmarna från den nazistiska terrororganisationen Nordiska Motståndsrörelsen försökte rekrytera barn i grundskolan i Umeå. Idag samlade hundratals elever, föräldrar och andra för att demonstrera sitt hat mot nazismen.

Enligt uppgift hade mellan 400-700 umebor slutit upp för att demonstrera mot nazismen i Umeå idag. Bakgrunden till att så många gått man ur huse efter att nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen försökt värva grundskoleelever på Tegs Centralskola i Umeå. NMR-medlemmarna hade bland annat ställt upp sig utanför skolan med en banderoll där eleverna ombads gå in på nazisternas hemsida, ungefär samtidigt delade andra NMR-medlemmar ut flygblad till eleverna. Reaktionerna på NMR:s rekryteringsförsök har varit massiva i Umeå.

Enligt uppgift har föräldrar uttryckt oro för att deras barn ska lockas in i den sektlikande nazistorganisationen. Andra föräldrar har uttryckt rädsla för att deras barn ska misshandlas av nazisterna. Någon rädsla för NMR märktes däremot inte av under dagens demonstration som sågs som en antifascistisk styrkeuppvisning av många.

– Den här manifestationen är en styrkeuppvisning. Det är talande att NMR kan lägga massa tid på att planera en demonstration och det dyker upp fem stycken. Vi lägger upp ett enkelt facebookevenemang och det kommer hundratals, säger talaren Malin Malm, distriktsordförande i SSU till SVT.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se