Kontakta oss

INRIKES

Svenska Dagbladet: Kommunistska Partiet har rätt

Publicerat

den

INRIKES I en ny artikel uppmärksammar Svenska Dagbladet Kommunistiska Partiets senaste aktioner mot Nordea och Wallenberg Investor. Dessutom erkänner den högervridna tidningen att kommunisterna har rätt i sin kapitalistkritik.

I artikeln tar SvD-journalisten Birgitta Forsberg upp Kommunistiska Partiets besök hos Nordea och Wallenberg Investor där slaktaren Karl-Gustav Nilsson ställde den svenska kapitalisteliten mot väggen. Som när han talade på Nordeas bolagsstämma och sa att banken tvättat kriminellas blodspengar. SvD konstaterar att Karl Gustav Nilsson har rätt i sin kritik av kapitalisterna.

“I sak hade han rätt. Finansinspektionen har bötfällt banken två gånger för bristande kontroll av penningtvätt. Och Panamadokumenten visade att Nordea byggt komplexa företagsstrukturer i skatteparadis åt kunder” skriver SvD-journalisten Birgitta Forsberg.

Men SvD slår inte bara fast att kommunisterna har rätt, i artikeln varnar man även för att kapitalisterna själva kan göda antikapitalistiska strömningar. Bland annat skriver man att näringslivets toppar måste börja jobba för att inte få ögonen på sig.

“I dessa tider gäller det för näringslivets toppar att undvika excesser – om de inte vill underblåsa tidens strömningar.” – “Få andra västländer har en så förmånlig beskattning av kapital som Sverige. I den situationen gäller det för näringslivet att inte få ögonen på sig genom avancerad skatteplanering, skyhöga ersättningar och enorma fallskärmar.”

Källa: SvD.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se