Kontakta oss

INRIKES

Antifascister startar nätkampanj mot NMR-insamling

Publicerat

den

HÖGEREXTREMISMEN   Förra veckan åkte den tidigare NMR-ledaren Klas Lund på en saftig skattesmäll. Nu väntar eventuellt nästa ekonomiska smäll för nazisterna. De militanta antifascisterna i nätverket Antifascistisk Aktion (AFA) har i dagarna startat en ny kampanj på nätet där de uppmanar allmänheten att agera mot NMR:s nya Swish-insamling.

Som Aktuellt Fokus tidigare påpekat har Swish fattat beslut om att stänga NMR-kopplade swishkonton. I AFA Skånes nätkampanj vädjar nätverket till allmänheten att höra av sig till Swish och lämna information om en ny NMR-insamling till nazistledaren Freddy Nermans på NMR:s webbplats.

Satsar på Blekinge

Efter flera avhopp i Skåne har NMR börjat satsa mer på norra Skåne och Blekinge. För några månader sedan köpte NMR-ledaren Freddy Nerman ett hus i Hallabro utanför Ronneby. Detta har lett till ökad nazistisk närvaro i länet. Det senaste kvartalet har NMR bland annat publicerat flera så ”kamprapporter” där nazisterna skryter om propagandaspridningar i Ronneby – nazisterna stoltserar även med att ha rivit ner reklam för burgarhaket Max. För drygt en vecka sedan stod Freddy Nermans hus i lågor. Enligt uppgift ska huset nästan brunnit ner till grunden. Polisen misstänker att branden var anlagd.

Vill förhindra ny rekryteringscentral

Aktuellt Fokus har pratat med en person med kopplingar till Skånes militanta antifascistiska miljö. Enligt personen ifråga tänker antifascister satsa på att nå ut med information på sociala medier framöver. Anledningen är att man vill kunna stoppa NMR från att upprätta en potentiell knutpunkt i Blekinge.

– Det är rätt uppenbart att NMR använder Nermans swishkonto för att samla in pengar till ett nytt hus för organisationen, säger antifascisten till Aktuellt Fokus.

Enligt antifascisten handlar kampanjen om att nå ut med information och låta allmänheten sköta resten med hjälp av klagomål.

– Det minsta man kan göra är att klaga. Därför tänker många antifascister sprida informationen vidare med förhoppningen att Swish översköljs av klagomål. De flesta människor hatar nazister men vill kanske inte stå i fronten och demonstrera mot NMR ansikte mot ansikte. Däremot kan alla slänga iväg ett mail och försöka täppa igen deras inkomstkällor.

På Twitter skriver AFA Skåne att människor bör höra av sig till Swish och informera företaget att de tillhandahåller odeklarerade inkomstkällor för nazistisk verksamhet.

Försäkringsbedrägeri?

Enligt NMR ska pengarna för insamlingen täcka ett nytt hus samt kontanter och propagandautrustning som hade förvarats i det nedbrända huset. På Flashback har flera användare spekulerat i om branden kan vara del av ett försäkringsbedrägeri. ”Men detta är ju ett klassiskt försäkringsbedrägeri. Köpa ett förmodat billigt hus på vischan, bränna ner det och vips mer cash till ett bättre hus.”, skriver en av användarna på forumet. Freddy Nerman är sedan tidigare dömd för en rad narkotikarelaterad brott och politisk brottslighet.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se