Kontakta oss

NOTISER

Husägarna varnas: ”Bostadsmarknaden är på väg att krascha”

Publicerat

den

villastats02
KAPITALISMEN
| Konjunkturinstitutet (KI) har gått ut med en varning beträffande läget på bostadsmarknaden. Enligt KI riskerar hela bostadsmarknaden att krascha.

KI:s varning är den första varningen i modern tid och pekar ut de höga bostadspriserna som boven i dramat. Bostadspriserna i Sverige är idag mer än dubbelt så höga som för tio år sedan. Under det senaste året har priserna stigit med över 15 procent, en gigantisk ökning enligt de flesta. Det är även den senaste tidens orimliga ökningar som har fått KI att reagera.

Tidigare har de ökade priserna bortförklarats med skattelättnader och låga räntor men enligt KI går det inte längre att dra den typen av slutsatser. I sin senaste rapport om läget skriver institutet: ”Priserna har fortsatt upp. Ökningstakten är 10 till 15 procent per år och så kan det inte hålla på i all evighet.”

Det som har skapat situationen från början är den oreglerade marknadsekonomin. Priserna har trissats upp eftersom banker och mäklarfirmor vill tjäna pengar utan kundernas bästa i åtanke. Vid en eventuell krasch förväntas många förlora stora summor pengar, många husägare kan även bli tvingade till att sälja av sina hem för att gynna kapitaleliten, framförallt de som har bolån.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se