Kontakta oss

NOTISER

Läkare utan gränser kräver svar av USA efter dödliga Nato-attacker mot sjukhus

Publicerat

den

msf1
AFGHANISTAN
| 12 anställda av Läkare utan gränser och 9 patienter dödades när ett akutsjukhus i Kunduz i Afghanistan träffades av flera Natobomber som fälldes av amerikanska bombflygplan. I attackerna skadades ett 40-tal personer. Efter attackerna kräver Läkare utan gränser svar av USA.

Läkare utan gränser fördömer i starka ordalag bombningen av akutsjukhuset som inträffade mitt i natten då människor var som mest sårbara.

Enligt Läkare utan gränser fortsatte USA att bomba sjukhuset i över 30 minuter efter det att de amerikanska styrkorna fått detaljerad information om sjukhusets exakta placering. Läkare utan gränser meddelade GPS-koordinaterna för sjukhuset, ett standardförfarande som organisationen tillämpar i alla konfliktområden.
Trots standardförfarandet fortsatte bomberna att falla. Under en timmes tid försökte MSF desperat ringa Nato och USA samtidigt som de dödliga attackerna fortsatte att skörda liv.

Läkare utan gränser kräver nu besked om vad som har hänt och hur misstaget kunde inträffa från första början.

Nato medger att flyganfall genomförda av USA ”kan ha träffat sjukhuset”. Samtidigt har Afghanska militären gått ut och påstått att talibaner hade attackerat sjukhuset och använde byggnaden som en sköld. Påståendet från den afghanska militären har förnekats av såväl Läkare utan gränser som av ögonvittnen.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se