Kontakta oss

INRIKES

M-riksdagsman hyllar Polens yttrandefrihetslagar

Publicerat

den

INRIKES    Riksdagsledamoten Jan Ericson anser att den polska regimen är ett föredöme när det kommer till yttrandefrihet. Det framgår av ett blogginlägg som den moderate riksdagsmannen har publicerat.

Den moderate riksdagsledamoten Jan Ericson skräder inte orden när han hyllar den polska högerregimen. Enligt Ericson går regimen i spetsen för allmänhetens yttrandefrihet, vilket han postar på sin privata blogg där han även medger att Polen har fått befogad kritik för sina brister i yttrandefriheten.

Hyllar polska yttrandefrihetslagar

Jan Ericsons blogginlägg handlar om Twitters avstängning av Donald Trumps Twitterkonto. I inlägget lyfter riksdagsledamoten frågan om det behövs stärkta lagar som förhindrar att företagen stänger av människor som bryter mot deras användarregler. I Donald Trumps fall stängdes han av från Twitter på grund av att han riskerade att eskalera kaos och våld. Enligt Jan Ericson kan det behövas nya lagar som tvingar nätjättarna att behålla våldsuppviglare som Donald Trump. Som föregångsland nämner Ericson Polen. Detta efter att ha läst en artikel på den regimkontrollerade hemsidan Polandin.

”Jag fick häromdagen också ett spännande mail om hur man agerat i Polen. Där planerar man tydligen också ett direkt skydd i lag för människors konton och inlägg i sociala medier, och den enda grunden för nedstängning är lagbrott. Cencurärenden ska kunna överklagas till domstol. Nyheten kommer från nättidningen polandin.com och citerar Polens justitieminister Zbigniew Ziobro som höll en presskonferens om saken i december. Förslaget ska ge polackerna reell yttrandefrihet i sociala medier. De företag som driver plattformar för sociala medier ska bara kunna ta bort inlägg om de strider mot polsk lag. Om de tar bort andra inlägg hotar böter på 1,8 miljoner euro. Med tanke på en del annan välbefogad kritik som den polska regeringen fått i andra frågor som rör media och yttrandefrihet tycker jag det är intressant att se att man i denna fråga går i spetsen för allmänhetens yttrandefrihet”, skriver Jan Ericson på sin blogg.

Från public service till regimmedia

De senaste åren har den nationalistiska högerregimen i Polen gjort kraftiga inskränkningar i press- och yttrandefriheten i landet. Så sent som i juni 2020 uppmärksammade Reportrar utan gränser hur polska public service tog öppen ställning för den sittande presidenten Andrzej Duda samtidigt som man utsatte Warszawas borgmästare, Rafal Trzaskowski, som utmanade Duda, för en regelrätt hatkampanj. Efter maktövertagandet 2016 har de statliga medierna förlorat sin roll och förvandlats till propagandamaskiner.

Kritiseras av FN:s kommitté för mänskliga rättigheter

FN:s kommitté för mänskliga rättigheter har kritiserat Polen för att landets underrättelsetjänster och rättsväsende har långtgående befogenheter att övervaka och registrera vad medborgarna skriver på internet. Efter att högerregimen införde blasfemilagar 2018 har flera människor dömts för att uttryckt sympatier för HBTQ-personer eller för att ha nämnt Polens roll under förintelsen. På senare år har flera polska städer utropat sig till HBTQ-fria zoner; i skrivande stund bedöms en tredjedel av landets kommuner ha utropat sig till homofria zoner.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se