Kontakta oss

INRIKES

Hyresgästföreningen kräver hyresrabatter

Publicerat

den

INRIKES Hyresgästföreningen vill se hyresrabatter som ekonomiska lättnader under Coronakrisen. De som riskerar att drabbas hårdast ekonomiskt av Corona är överrepresenterade bland hyresgäster.

Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat hur Finansinspektionen rekommenderat banker att minska eller pausa sina amorteringar som en ekonomisk lättnad för de som äger sin bostad. Från maktens håll har det varit tyst om ekonomiskt stöd till de som inte äger sina bostäder. Tidigare har Mats Wilhelmsson, professor i fastighetsekonomi på KTH rekommenderat en hyresfri månad som hjälpmedel.

Hyresgästföreningen riktar också kritik mot att de som inte äger sin bostad glöms bort i Coronakrisen.

– Jag har den största respekt för att man måste se till gruppen som har ägt boende också men det är de som har haft de största skattelättnaderna. Det är konstigt att man inte reflekterar över hyresgästerna, säger Marie Linder, Hyresgästföreningens förbundsordförande till SVT.

De som drabbas hårdast nu av uppsägningar och varsel jobbar främst inom bland annat hotell-, restaurang- och turistbranschen. I andra branscher är de främst de som har osäkra anställningsavtal. Alla dessa grupper är överrepresenterade bland hyresgäster och äger sällan sina bostäder.

Linder har nu kontaktat branschorganisationen Fastighetsägarna och intresseorganisationen Sveriges allmännytta för att hålla ett möte nästa vecka. Linder vill bland annat ha hyresrabatter för att ingen ska riskera att bli av med sin bostad i samband med Corona.

– Jag kan tänka mig hyresrabatter och att man ser över lagstiftningen så man inte riskerar att bli av med sitt hyreskontrakt om man hamnar på sjukhus och missar en hyresinbetalning, säger hon till SVT.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se