Kontakta oss

INRIKES

Hyresgästföreningen: S+C-uppgörelsen hotar tre miljoner svenskar

Publicerat

den

INRIKES Tre miljoner svenskar drabbas negativt av Centetpartiet nyliberala extremism. Det menar Hyresgästföreningen som slår fast att Socialdemokraternas uppgörelse med Centerpartiet kommer leda till marknadshyror samtidigt som inget kommer göras för att lösa bostadsbristen.

– Inga förslag leder till ett ökat bostadsbyggande. Jag är så besviken på Stefan Löfven. Sverige behöver riktig bostadspolitik som ger alla ett tryggt hem inte högre hyror och fler altaner, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder i ett pressmeddelande.

Hyresgästföreningen menar på att den nyliberala uppgörelsen mellan de bägge mittenpartierna framförallt kommer slå mot unga människor som behöver bostad.

– Att höja redan höga nyproduktionshyror till marknadshyror löser inte problemen på bostadsmarknaden. Förslagen struntar i unga som behöver en bostad, människor som separerar, folk som behöver flytta till ny ort för jobb och äldre som behöver flytta till modernare bostäder, säger Marie Linder.

I förslaget till uppgörelsen ingår bland annat krav på marknadshyror i nyproduktion, vilket innebär att fastighetsägarna får sätta hur höga hyror som helst för nya hyresrätter. Även hyrorna för dagens existerande hyresrätter ska ses över av en statlig kommission med syfte att ändra den svenska hyressättningen. Enligt Hyresgästföreningen är den nyliberala uppgörelsen ett hot mot dagens nuvarande hyresgäster i Sverige.

– Förslagen fördyrar för hyresrätten men gör inget för andra upplåtelseformer. De enda som kommer gynnas ekonomiskt är den lukrativa fastighetsbranschen och de som säljer sina bostadsrätter. Detta är ett svek mot framtidens hyresgäster och ett hot mot nuvarande, säger Marie Linder.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se