Kontakta oss

INRIKES

Hyresgästföreningens varning: ”Dubbel hyreskostnad om marknadshyrorna släpps igenom”

Publicerat

den

INRIKES Om marknadshyror införs kan hyrorna chockhöjas med upp till 50%, enligt en undersökning gjord av Hyresgästföreningen och Ramböll.

Hyresgästföreningen har tillsammans med Ramböll gjort en undersökning om vad införandet av marknadshyror skulle kosta svenskarna i praktiken. Undersökningen visar att det skulle kunna leda till chockartade hyreshöjningar på upp till 50%. Värst drabbade är storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö där bostadsbristen är akut. Även i mindre orter som Helsingborg beräknas hyrorna kunna höjas med upp till 24%.

De främsta förespråkarna för marknadshyror är Alliansen. Bland annat vill Liberalerna och Kristdemokraterna fasa ut det gamla systemet genom att börja med marknadshyror på alla nybyggnationer. Centerpartiet och Moderaterna formulerar sig lite flummigare och använder inte begreppet marknadshyror utan vill istället ha vad de kallar ”friare hyressättning” och ”mindre regleringar” på bostadsmarknaden. I praktiken innebär deras omskrivningar en modell för marknadshyror.

Dagens hyressystem är ett förhandlings- och bruksvärdessystem. Hyresgästföreningen förhandlar med fastighetsägarna och systemet regleras av riksdagen. Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill behålla dagens system. Regeringen får medhåll av Vänsterpartiet. Sverigedemokraterna är positivt inställda till dagens system men öppen för förhandlingar om marknadshyror, säger deras bostadspolitiske talesperson Roger Hedlund till Aftonbladet.

Hyresgästföreningens rapport finner du här.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se