Kontakta oss

INRIKES

Hyresgästföreningen synar Svenskt Näringslivs fake news om marknadshyror

Publicerat

den

INRIKES Svenskt Näringslivs tankesmedja erkänner problemen med att andrahandshyror är högre än förstahandshyror i Sverige. Som svar på problemen med den orättvisa hyressättningen vill Svenskt Näringsliv införa marknadshyror och låta hyresvärdarna höja hyrorna hur som helst. ”Okunskap eller medvetna dimridåer”, säger Hyresgästföreningen till Aktuellt Fokus och varnar för konsekvenserna av det nyliberala kravet.

Det är på Svenska Dagbladets hemsida som Svenskt Näringslivs tankesmedja, Timbro, argumenterar för införandet av marknadshyror i Sverige. Enligt Timbro råder det stora orättvisor på den svenska andrahandsmarknaden. Hyresgäster som hyr i andra hand får oftast betala mer i hyra än människor har förstahandskontrakt. Men istället för att föreslå reglerad hyressättning påstår Timbro att staten redan reglerar dagens hyressättningar. Enligt den nyliberala tankesmedjan borde problemen lösas genom införandet av marknadshyror – vilket hade inneburit ännu värre orättvisor för landets hyresgäster.

Timbros påstående om att Sverige skulle ha infört hyresreglering stämmer inte överhuvudtaget. Vilket har fått Hyresgästföreningen att reagera och undra om Timbros medarbetare verkligen vet vad de talar om.

Kristofer Lundberg ordförande Hyresgästföreningen västra Sverige.

– Hyresreglering innebär att staten bestämmer hyrorna. I Sverige har vi ett system med förhandlade hyror. Vi har ett hyressättningssystem där hyrorna förhandlas fram av bostadssektorns parter där Hyresgästföreningens företräder hyresgästkollektivet, säger Hyresgästföreningens ordförande för västra Sverige, Kristofer Lundberg.

Vad säger du om Timbros utspel?

– Det är osäkert om det är okunskap eller medvetna dimridåer som den politiska högerns och svenskt näringslivs propagandaorgan sprider. Timbro är en nyliberal tankesmedja, men de bör ha kunskapen om att vi inte har ett system med reglerad hyra i landet.

Enligt Kristofer Lundberg kommer marknadshyror inte leda till ökad rättvisa för människor som hyr i andrahand. Det enda det kommer leda till är att alla andra får högre hyror.

– Timbroskribenterna har rätt i att det finns förlorare på hyresmarknaden, men de missar målet om orsakerna. De som tvingas hyra i andra hand på dyra svartkontrakt gör det på grund av bostadsbrist, det är bristen på bostäder som tvingar upp hyrorna. De kommer inte få någon rättvisa i att övriga hyror ökar med 50 procent.

– Hyresgästföreningen har valt sida och vi organiserar hyresgästkollektivet, den 18 april kommer vi i västra Sverige demonstrera mot marknadshyror och regeringens hyreschock och uppmanar hyresgäster i varje stad att göra detsamma.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se