Kontakta oss

LEDARE

Får en kritisera dagens socialdemokrati i Sverige?

Publicerat

den

LEDARE Varje gång Aktuellt Fokus skriver kritiskt om Socialdemokraterna möts vi av en hatvåg. Det blir allt från hatmejl i inkorgen och uthängningar av redaktionsmedlemmar. Den senaste artikeln handlade om Hyresgästföreningens kampanj mot regeringens införande av marknadshyror. Nu blev redaktionen också anklagad för att vara Sverigedemokrater. Ironiskt nog så brukar Sverigedemokraternas anhängare reagera precis likadant, fast de kallar oss kommunister eller sossar istället.

Frågan är om en får kritisera dagens socialdemokratiska politik? Aktuellt Fokus skriver utifrån ett arbetarklassperspektiv som vi anser saknas i massmedia. Det inkluderar kritik mot alla partier, inklusive Socialdemokraterna när de som nu till exempel inför marknadshyror för nybyggen.

Själv kommer jag från ett typiskt arbetarhem på glesbygden, farsan är bilmekaniker och morsan jobbade inom industrin. Hela släkten består av liknande förhållanden och alla är traditionsenligt Socialdemokrater. Men jag är inte Socialdemokrat och likaså har delar av min släkt känt sig svikna av socialdemokratin och vänt dem ryggen.

Att nu bli kallad Sverigedemokrat är svårt att inte skratta åt. Personligen har jag flugit runt bland de olika ideologierna och kallat mig både sosse, kommunist och anarkist. Numera skiter jag i de politiska etiketterna. Jag nöjer med att bara kalla mig vänster. Kajsa Ekis Ekman skrev bäst varför det räcker så.

Jag är en sådan person som tror att dagens demokrati är otillräcklig när den inte omfattar en ekonomisk demokrati, jag tror också på feminism och jämställdhet. Jag anser att det inte finns någon grön kapitalism. Jag avskyr också förtrycket och exploateringen av svagare grupper som sker både utifrån klass och etnicitet. En typisk vänsterextremist som högern brukar uttrycka det.

Så att kalla mig Sverigedemokrat blir bara löjligt. Jag tycker att Socialdemokraterna bör börja ta till sig kritik, särskilt när den kommer från grupper de traditionsenligt brukar representera. Det är trots allt Hyresgästföreningen som ligger bakom kampanjen och inte vi. Det är Hyresgästföreningen som säger att Januariavtalet är ett svek från regeringen. Det är Hyresgästföreningen som protesterar utanför deras kongress.

När Hyresgästföreningen nu inleder en kampanj mot regeringen bör kanske partiets anhängare fråga sig om de är på rätt väg? Ska de alltid säga att det är väljarnas fel? Eller får väljare ha andra åsikter? Vi lever trots allt i en demokrati och inte en socialdemokratisk enpartistat. Partiet bör nog ta och börja fundera hur de kan få fler röster istället för att säga att väljarna röstade fel och får skylla sig själva.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se