Kontakta oss

NOTISER

ICA-banken satsar på flyktingprofit

Publicerat

den

ica-banken
INRIKES | Aktuellt Fokus har tidigare skrivit om flyktingprofitörer som tjänar stora summor på undermåliga boenden som flyktingar tvingas bo i. Nu har en annan aktör, ICA-banken klivit in och insett att man kan tjäna stora pengar på flyktingarna.

Antalet flyktingar i Sverige medför stora utmaningar för landet, men det finns också giriga vinnare. En av dem är Ica-banken. För att Migrationsverket på ett smidigt sätt ska kunna betala dagersättning till alla asylsökande krävs det någon form av kontantkort. Upphandlingen för att leverera den tjänsten har Ica-banken vunnit. Sedan december 2013 har banken fakturerat Migrationsverket totalt 68 miljoner kronor för 189.000 nya kort.

– Det är naturligtvis en bra affär både för oss men också för Migrationsverket som tjänar mycket pengar eller som sparar mycket pengar kanske man ska säga. Vi levererar en tjänst som är enkel att hantera och som är bra administrativt, säger Annika Hernodh som är chefsjurist på Ica-banken.

Tar ut avgift för uttag för bara flyktingar
Ica-banken tar förutom avgiften på 15 kronor för kontantuttag och 175 kronor för att starta upp varje kontantkort. För en ensamstående asylsökande som bor på boenden med fri mat ligger dagersättningen på 24 kronor per dygn. Ett uttag av dagsersättningen per dygn ger 9 kronor kvar i fickan för asylsökande. Ica-banken tar inte ut några avgifter för andra kunder.

I takt med att antalet asylsökande ökat har också Ica-bankens fakturor blivit allt mer omfattande. Mellan september och augusti har fakturabeloppet dubblerats från 3,2 miljoner till 6,4 miljoner kronor och det finns inga tecken på avmattning. I oktober fakturerade Ica-banken Migrationsverket närmare åtta miljoner kronor.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons