Kontakta oss

UTRIKES

iFOKUS: Utvisningshotade journalisten talar ut om dödsdomen

Publicerat

den

1
INRIKES| Aktuellt Fokus har talat med journalisten och aktivisten Kamran Mirzaian som ska utvisas till Iran. Han berättar att i Iran väntar tortyr och avrättning om han återvänder.

Kamran Mirzaian kom till Sverige 2014. Han är journalist och politiskt aktiv i Partiet för fritt liv i Kurdistan, PJAK. I Sverige har han arbetat ideellt för det kurdiska medieorganet Newroz. Nu har migrationsverket bestämt sig för att han ska utvisas. De anser att de inte kan styrka hans identitet och att den iranska regimen inte känner till arbetet han utfört åt Newroz. Migrationsdomstolen anser att han då inte är i något skyddsbehov.

Aktuellt Fokus har talat med Mirzaian genom en tolk. Han berättar att han inte tänker låta migrationsverkets beslut stoppa honom.

– Eftersom jag är en journalist och politiskt aktiv så fortsätter min kamp för demokrati och jämlikhet. Ett sådant beslut stoppar inte min passion till det som jag alltid eftersträvat, att kämpa för människors lika värde.

Mirzaian har som kurd i Iran levt ett liv i orättvisa. När han kom till Sverige hade han förhoppningar om en bättre framtid med frihet och demokrati. Efter migrationsverkets beslut har han en helt annan bild av Sverige.

– Jag kom till Sverige med förhoppningen om att Sverige är ett demokratiskt land där jag kunde leva fritt, men samtidigt anade jag, med tanke på att jag är politiskt aktiv och journalist, att det inte skulle accepteras av Sverige. Jag har alltid varit en positiv person och haft positiva förväntningar men beslutet från migrationsverket har gett mig en negativ bild av Sverige, men självklart kommer jag att fortsätta min kamp för frihet.

Regimen avrättar meningsmotståndare men migrationsverket fortsätter deportera
Mirzaian är en av många som kritiserar den iranska regimen. Iran befolkas av flera minoriteter med olika religioner. Trots att regimen förtrycker minoriteterna jobbar de hårt med att förmedla en bild på att de skulle vara ett demokratiskt land.

– Det som är viktigt att förstå är vad den iranska regimen är för slags stat. Eftersom Iran är ett väldigt nationalistiskt land, med många folkgrupper och minoriteter, så eftersträvar de att ge sken av en bild som en väldigt demokratisk regim.

Religionen är en viktig faktor som regimen gömmer sig bakom för att rättfärdiga sitt förtryck. Regimen använder sig av Sharialagar och dömer aktivister och journalister för Muharram, en synd mot gud. De som döms riskerar att bli avrättade.

– Om du gör muharram, har du gjort en synd mot gud. De som blir dömda för muharram är de som går emot regimen och dess dogmatiska syn och förtryck. När en person som mig strävar efter demokrati och frihet blir den dömd för muharram.

Tillhör den förtryckta kurdiska minoriteten
Mirzaian tillhör landets kurdiska minoritet och följer inte regimens islamistiska värderingar. Återvänder han är det muharram som väntar.

– Jag går inte efter den islamska regimens sharialagar och riktlinjer. En person som inte gör det och tillhör en minoritetsgrupp eller annan religion är inte accepterad. Jag är en demokrat som strävar efter frihet och demokrati. Jag vill kunna göra mitt arbete, utföra min passion som journalist och politisk aktivist men jag accepteras inte. Eftersom jag inte accepteras i Iran väntar antingen dödsstraff eller tortyr till döden.

– Iran är väldigt taktiska gällande sin strategi hur de utvecklar sin politik. Det syns tydligt med deras avrättningar. Det påpekar även Human Rights Watch och Amnesty som visat att det är personer som egentligen är politiskt aktiva och som inte accepteras av regimen som blir avrättade. När Amnesty ifrågasätter avrättningarna svarar regimen att det handlar om kriminella eller missbrukare. Iran vill inte ge en bild av att de avrättade inte accepteras av regimen för om det här kommer ut kommer det ske en revolt. Regimen vill ha sin bild om att alla accepteras och de här personerna som avrättas är kriminella, den dåliga sidan av samhället.

PJAK är ett kurdiskt parti som strävar efter självständighet för kurderna i regionen. De olika staterna som ockuperar Kurdistan anser att PJAK bara är en gren av PKK och här därmed terrorlistat dem. PJAK däremot bekräftar att det finns ideologiska likheter men att de har en helt annan bakgrund än vad de ockuperande staterna hävdar.

Mirzaian har varit aktiv i PJAK. Att vara organiserad inom PJAK innebär att riskera sitt liv i Iran.

– Jag har under flera år varit aktiv i PJAK. Det finns personer som inte ens utfört hälften av det politiska arbete jag har gjort, men dom har avrättats ändå på grund av att de var anhängare till demokrati och för att de har kämpat för demokrati och jämlikhet för alla folkgrupper. De här människorna följer inte de islamistiska lagarna och om de tillhör en minoritet, som till exempel är judisk, då anses de inte vara människor. Jag är en av de här personerna som vill att det ska stoppas. Jag har kämpat sen många år tillbaka. Om jag skickas tillbaka till Iran så väntar jag samma öde som mina vänner som nyligen blivit avrättade de senaste månaderna.

2

Migrationsverket tror inte han varit aktivist trots bevis

Migrationsverkets beslut att deportera Mirzaian beror på att de anser att de inte kan styrka hans identitet och journalistiska arbete. De tror inte heller att han varit medlem i PJAK. Likaså tvekar de på om han verkligen är från Iran.

– Beslutet beror på att de inte tror på hans identitet, de tror inte att han är en PJAK-aktivist. Trots att de inte tror han kommer därifrån så väljer de att skicka tillbaka honom till ett land de inte tror han kommer ifrån, berättar tolken.

-Trots beslutet som man har gett mig har jag väldigt lite hopp om att Sverige förhoppningsvis kommer ändra sitt beslut. De har fått alla bevis framför sig, alla bevis de behöver, tillägger Mirzaian.

-Han är handikappad, krigsskadad och han har förlorat två ben som blivit amputerade. Trots hans handikapp kommer han att fortsätta sitt arbete oavsett, säger tolken.

– Jag kommer fortsätta vara politiskt aktiv, jag kommer fortsätta med journalistiken. Vilket land de än skickar mig till kommer mitt blod ligga i Sveriges händer ifall de skickar tillbaka mig. Jag vet mitt öde, mina nära och kära, mina kamrater, mina vänner och alla som känner mig och vet våran kamp vet att det enda ödet som väntar om jag skickas tillbaks till Iran är att jag kommer avrättas för att jag går emot regimen och inte står bakom deras värderingar, avslutar Mirzaian.

I nuläget pågår det en namninsamling för att få Mirzaian att stanna i landet. Du kan skriva på namninsamlingen här

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se