Kontakta oss

UTRIKES

iFOKUS:Thailands kung har avlidit – Vad händer nu?

Publicerat

den

a-thai-well-wisher-wearing-yellow-shirts-reads-a-thai-newspaper-with-fk99c7
THAILAND| Kungen har avlidit och förhoppningarna om republik börjar spridas i landet. Den thailändske kungen Bhumibol Adulyadej dog tidigare under dagen. Han blev kung när han var 18 år och avled 88 år gammal. Kungen har gjort sig känd för att vara världens rikaste monark och en av de monarker som suttit längst vid tronen. Samtidigt är Thailand ett av landen i Asien där klassklyftorna är som störst.

Adulyadej blev kung 1946 under mystiska omständigheter. Hans bror Ananda Mahidol var kung men dog av ett pistolskott. Den enda närvarande i rummet var Adulyadej som påstod att hans bror tog självmord. Senare samma dag utropades Adulyadej till den nya kungen. Tre personer som arbetade på palatset blev avrättade efter att de varit för nyfikna om självmordet.

Under början av 1900-talet var Thailand en rik nation med en stark medelklass som reste runt världen och studerade. Kungen styrde landet med järnhand. Efter att den Thailändska ekonomin börjar halka efter började missnöjet växa mot monarkin. På 1930-talet hade liberala republikaner som inspirerats av europeisk politik gett sig in i kampen för att avskaffa monarkin. Efter blodiga strider slutade det 1935 med att Thailand har en konstitutionell monarki med samma funktion som den i Sverige.

När Adulyadej tog över som kung var monarkin svag och på väg att försvinna helt. Han tänkte inte låta det ske och började alliera sig med landets militära och konservativa krafter för att öka sitt inflytande.

Kallade sig gud
I modern tid är det olagligt att kritisera kungen i Thailand. Tusentals personer har dömts till fängelse eller flytt landet efter att ha kritiserat kungen. En av de kändaste kritikerna är marxisten Giles Ji Ungpakorn som blivit tvungen att fly landet och lämna sitt jobb som universitetslärare efter att försökt dra igång en occupyrörelse.

Ungpakorn har inget positivt att säga om kungen utan anser att kungen är den som legat bakom politiken som satt landet fast i fattigdom. I ett uttalande om kungens bortgång kallar han kungen en patetisk padda som ingen bör tycka synd om. Enligt honom representerade Adulyadej enbart diktatur, terror och blodbad.
Sedan 1980-talet har kungen blivit mer inaktiv och gömt sig bakom kulisserna. I modern tid visade han sig sällan offentligt. Före 1980-talet däremot var han väldigt aktiv politisk och stöttade det konservativa etablissemanget och militären i kampen mot progressiva krafter.

kungen_thailand
Under större delen av 1900-talet har Thailand varit en militärdiktatur. De olika diktatorerna har fått sitt stöd av kungen. Under kalla kriget hade kommunister tagit över grannländerna Laos och Kambodja. I Vietnam var kriget i gång och likaså där började kommunismen få inflytande. I Thailand var kungen tillsammans med landets konservativa elit de som kämpande hårdast under kalla kriget mot socialismens intåg i landet.

I Isaan vid gränsen till både Laos och Kambodja hade det växt fram en kommunistisk gerilla som från 1960-talet till början av 1980-talet försökt lönnmörda kungen. 1973 lyckades en folkrörelse avskaffa militärdiktaturen. Lika snabbt som militärdiktaturen avskaffades utropade Adulyadej sig som den demokratiska kungen och såg till att landets konservativa elit hade kvar makten.

1970-talet var det blodigaste årtiondet i Thailand. Efter att folkrörelser börjat mäta sig med militärdiktaturen bildade kungen paramilitär högergrupper vars uppgift var att rensa gatan från rödingar. Den största massakern hände 6 oktober 1976 efter att studenter protesterat mot att en diktator fått tillbaka sin makt. 46 studenter mördades, hundratals skadades och över 3000 blev arresterade varav flera fortfarande sitter inlåsta.

Kungens död är början på förändring
I Thailands moderna historia påpekar Ungpakorn att allt kan härledas till landets finanskris 1997. Ur den växte den socialdemokratiska rörelsen under ledning av Thaksin Shinawatra fram i landet. Shinawatra förstod kungens roll i samhället och såg till att hålla sig på samma sida samtidigt som han kämpade med att reformera landet i socialistisk riktning.

Thaksin har numera flytt landet och militären har upplöst och förbjudit hans parti flera gånger vilket lett till att rörelsen numera kallas rödskjortor. I det senaste valet fick rödskjortornas parti över hälften av alla landets rörelser vilket ledde till en katastrof för landet elit. De konservativa byggde en rörelse från ovan under namnet gulskjortorna där de organiserade medelklassen.

Sedan 2014 styrs landet av en militärdiktatur som är den svagaste på länge. Det är enbart med kungens stöd de lyckats behålla makten efter att ha avsatt den föregående regeringen. Nu när kungen dött har de förlorat sin starkaste allierade.

kronprinsen

Hatad kronprins tar nu över
Kungens död var ingen överraskning då han legat på sjukhus har beskedet varit väntat. Samtidigt fortsätter landets hårda lagar se till att monarkin inte får diskuteras politiskt i landet lett till tystnad om kungens hälsa fram tills dödsbeskedet. Efterträdaren den ökände kronprinsen Maha Vajiralongkorn utropades av diktatorn Prayut Chan-O-Cha som ny kung för några timmar sedan.

Vajiralongkorn är hatad av landets konservativa elit och har inget folkligt stöd. På grund av lagarna får ingen media nämna hans skandaler men de sprids runt i sociala medier. Vajiralongkorn har gjort sig känd för att hata arbete och enbart festa. Gift sig och skilt sig flera gånger. Samtidigt som porr är olagligt i landet har han släppt flera porrbilder och förumjukande filmer på sina ex-flickvänner.

Med Vajiralongkorn som kung hoppas den republikanska rörelsen i landet att monarkin når sitt slut då han varken har stöd bland den konservativa eliten eller folket. Med ett införande av republik i landet kan progressiva krafter ta makten på allvar.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se