Kontakta oss

KRÖNIKA

In med robotarna, ut med läkarna

Publicerat

den

KRÖNIKA Vården måste börja fasa ut läkarkåren och satsa på mer artificiell intelligens. Det skulle stärka patientsäkerheten, skriver dagens krönikör.

Idag är det inte ovanligt att kvinnor behandlas föraktfullt och att kvinnor tas på mindre allvar i vården. Detta vet vi eftersom det finns data på skillnaderna i hur kvinnliga och manliga patienter blir bemötta. Vi vet att män går försent till vården och att kvinnors fysiska symptom inte tas på samma allvar. Att vissa behandlingar och läkemedel och diagnoser är avpassade för män, inte kvinnor.

Vi är många kvinnor som har skräckhistorier från gynekologi och kvinnovård, där den gemensamma nämnaren är att inte bli tagen på allvar, bli omyndigförklarad och föraktfullt bemött. Allt detta har fått mig att aktivt söka efter artiklar om artificiell intelligens i vården, eftersom de inger mig hopp inför framtiden.

Idag är jag beroende av att den läkare jag träffar är uppdaterad inom sitt fält. Jag har som patient inget sätt att kvalitetskontrollera mina vårdgivares kompetens eller slutledningsförmågor. Om läkaren istället vore en robot hade det varit en smal sak att uppdatera den med ny forskning kontinuerligt, för bästa och mest uppdaterade evidensbaserade behandling.

AI-läkare saknar också prestige och ömma tår, lathet, sjukdom, korrupta lojaliteter och så vidare. Ju mer jag tänker på det, faktiskt, desto mindre intresserad är jag av att fortsätta leva i en verklighet där frågan om mitt liv och min död kan avgöras av någon idiot som såsat sig igenom läkarlinjen och sitter på en vårdcentral och poppar psykofarmaka och kallar alla patienter med konstiga symptom för hypokondriker, för att slippa ta itu med dem. AI kommer inte med fördomar, dålig utbildning, dålig omvärldsbevakning och ekonomiska band till olika läkemedelsbolag (ja, om ingen programmerar AI:n till det förstås), och jag tror att framför allt gynekologi och kvinnovård skulle förändras radikalt om AI kunde ta en större del i vården här. Vi vet ju redan att ojämställdheten i vården är allvarlig och då behöver vi bättre verktyg för att se till att vården är jämlik och jämställd.

Därför: in med robotarna, ut med läkarna!

Jenny Gustafsson
redaktionen@aktuelltfokus.se