Kontakta oss

INRIKES

Inför valet 2018: 38 partier vill få mandat

Publicerat

den

VAL2018 Att världen är i politisk svajning är det nog ingen som har undgått. I flera europeiska nationer hörs nationalistiska och populistiska röster, och på andra sidan Atlanten sitter just ett sådant styre på presidentposten. I Sverige är det snart dags att gå till vallokalerna och det finns en stark oro för vad som kommer att hända i höst. Aldrig någonsin har det visats en sådan osäkerhet i opinionsundersökningarna, och man kan faktiskt säga att det kan sluta precis hur som helst. 

De stora blocken har tappat

Ända sedan förra valet, 2014, har de traditionella partierna och blocken som formades visat vikande siffror. Även om det rödgröna-blocket lyckades bilda en regering efter föregående val, var det på det berömda håret och budgeten var man inte överens om alls. De styrande partierna har fått kämpa för att få igenom sina förslag, och det har flera gånger inneburit att de har varit tvungna att släppa på andra ståndpunkter, bland annat invandrarpolitiken. Detta har lett till att man har haft svårt att hålla sin politik uppdaterad och stå fast vid sina principer, vilket i sin tur har gjort att man har svårt att locka nya väljare samt behålla de tidigare.

Under de här fyra åren är det tydligt att svenskarna har tappat förtroende för flera partier, varav flera verkar hamna under 4 procents-gränsen. Sverigedemokraterna fortsätter däremot att växa, och de ser ut att kunna bli Sveriges näst största parti efter valet. Socialdemokraterna är för närvarande det största partiet och i en mätning från maj fick de 28,3 procent av svenskarnas röster medan SD fick 18,5 procent.

(”Stockholm City Hall” (CC BY 2.0) tagen av Michael Cavén.)

Att en helhet är viktig går inte att säga emot, men för att motverka att främlingsfientliga partier får mer utrymme för att göra sina åsikter hörda, kan det vara en idé att ta en närmare titt på de partier som specifikt lyfter fram miljöfrågor, jämställdhetsfrågor, arbetsfrågor, vård eller skola lite mer än övriga frågor.

Varnar för proteströster 

Flera partier har även gått ut och varnat, och bett folk om att inte ”proteströsta”, vilket innebär att man röstar på motsatsen till ett parti man tidigare föredragit på grund av missnöje – trots att man egentligen inte föredrar det partiet.

Den 9 september är det dags för svenskarna att gå till vallokalerna och förhoppningsvis är det målsättningen om att Sverige ska utvecklas och bli ett land som demokratiskt går framåt, och inte bakåt, som vinner.

Teddy Lovén
redaktionen@aktuelltfokus.se