ARBETSLIV En myndighetskontroll på batterifabriken visade att en fjärdedel av de kontrollerade byggarbetarna inte hade rätt att befinna sig på arbetsplatsen. Flera av företagen har brutit mot lagen och ägnat sig åt brott utlänningslagen, arbetstidsregler och människoexploatering.
Batterifabriken Northvolt i Skellefteå hyllas av förespråkare av så kallad ”grön” tillväxt. Företaget ägnar sig främst åt att producera bilbatterier till elbilar.
Fabriken i Skellefteå är fortfarande under uppbyggnad och sedan starten har bygget omgärdats av flera kontroverser. Tidigare i månaden hotade fackförbunden Byggnads och Elektrikerna att sätta arbetsplatsen i blockad. Anledningen är de stora säkerhetsbristerna och att det finns arbetare som arbetar uppemot 90 timmar i veckan. Flera hundra av arbetarna arbetar för företag utan kollektivavtal. En polsk arbetare avled också i sviterna av covid-19.
På arbetsplatsen finns det över 2000 arbetare från ett 50-tal olika länder som representerar runt 250 olika företag. Igår valde flera myndigheter att genomföra en razzia på grund av den dåliga arbetsmiljön och misstänkt lönedumpning. De myndigheterna som utförde inspektionen var Arbetsmiljöverket, Skatteverket, Polisen och Jämställdhetsmyndigheten.
En fjärdedel saknade arbetstillstånd
Razzian mot Northvolt har lett till att det finns misstankar om brott mot utlänningslagen och brott mot arbetstidsreglerna samt brister i personalliggare rapporterar Byggnadsarbetaren. 6 företag granskades och 49 arbetare kontrollerades.
Av de 49 arbetarna var det 14 som hade oklara arbetstillstånd och vid en inre utlänningskontroll av dessa blev det 12 som fick ett avvisningsbeslut, tre av dom togs till förvar. Polisen har upprättat flera fall av brott mot utlänningslagen i dessa fall.
Arbetsmiljöverket upptäckte flera fall av brott mot arbetstidsreglerna. Myndigheten upptäckte också att det fanns flera utländska arbetare på plats som inte var anmälda till utstationeringsregistret. Skatteverket upptäckte fusk med personalliggare och kommer kräva kontrollavgifter för de aktuella företagen.
Jämställdshetsmyndigheten utredde eventuella fall av människoexploatering. Flera arbetare som saknade arbetstillstånd trodde att deras arbetsgivare fixat alla papper. Myndigheten skriver att flera av dessa arbetare nu kommer få lämna Skellefteå fattigare än vad de var när de ankom till Skellefteå då de blir av med sin inkomst och själva får betala för sin hemresa.
Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se
Lämna en kommentar