Kontakta oss

UTRIKES

Hot och dödsfall i kurdiska områden under Turkiets folkomröstning

Publicerat

den

KURDISTANDen turkiska folkomröstningen om diktatur har blivit våldsam. Det cirkulerar rapporter om militärer som bestämmer vad folk ska rösta vid vallokaler. I de kurdiska delarna av Turkiet har tre personer avlidit i samband med folkomröstningen.

Den pågående folkomröstningen i Turkiet har lett till flera kontroverser i landet när folk tagit sig till vallokalerna. Enligt ANF News finns det hotfulla militärer utanför vallokalerna i Van, Norra Kurdistan (sydöstra Turkiet). Militärer ska ha bestämt vad folk skulle rösta på och hotat valarbetarna som räknat röster.

I staden Amed (Diyarbakir på turkiska) har tre personer avlidit i samband med folkomröstningen. Flera personer har avlidit efter att de inte velat hjälpa regeringspartiet, AKPs anhängare med valfusk rapporterar AP. Flera personer blev skjutna, en far och son dog på plats och senare avled en tredje på sjukhus.

Folkomröstningen handlar om att ge diktatorn Erdogan mer makt genom att bland annat avskaffa premiärministerposten. I skrivande stund leder ja-sidan med  53,6% av rösterna och 46.4% för nej-sidan. Runt 80% av de rösterna har räknats.

Nicklas Andersson
nicklas.anderssson@aktuelltfokus.se