Kontakta oss

INRIKES

Invandrare mobbas och diskrimineras inom Centerpartiet

Publicerat

den

INRIKES Centerpartister med invandrarbakgrund vittnar om grova fördomar och rasism inom partiet.

Utomnordiska medlemmar och företrädare med invandrarbakgrund inom Centerpartiet misstänkliggörs och motarbetas. Samtidigt räcker det med släktskap till svenska partitoppar för att få uppdrag inom partiet. Det vittnar flera aktiva centerpartister om i ett unikt reportage av Kenan Habul som har publicerats i Aftonbladet.

Vittnesmålen inifrån Centerpartiet målar upp en bild av ett parti där den strukturella rasismen är lika stark som partiets marknadsfundamentalism. I reportaget uppger en aktiv centerpolitiker att människor med invandrarbakgrund utestängs från kandidaturer och poster.

– Vi är välkomna så länge vi inte utmanar om makten, säger en av dem till Aftonbladet.

Mönstret bekräftas av Göteborgspolitikern Mikail Yüksel som nominerades till att bli Centerpartiets förstanamn till riksdagslistan. Efter Yüksels utmanat och vunnit nomineringen började det florera rykten om honom inom partiet. Ett par månader efter nomineringen publicerade Göteborgsposten en artikel där anonyma källor inom Centerpartiet anklagade Mikail Yüksel för att ha kuppat sig till sin kandidatur. Enligt Aftonbladets källor har Yüksel anklagats för att enbart värva turkar och invandrare till partiet i syfte att komma in i riksdagen.

Kulturen inom Centerpartiet har bland annat resulterat i att partiföreträdare känner sig som mångfaldsalibin.

– Partiet vill ha oss som prydnader. Ingenting annat, säger en anonym C-politiker till Aftonbladet.

Läs hela reportaget här.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se