Kontakta oss

INRIKES

Centerpartiet vill förbjuda reklam om sänkta politikerlöner på Gotland

Publicerat

den

Annie Lööf - Foto: Lina Nydahl

INRIKES   Socialisternas reklamkampanj för sänkta politikerlöner har gjort världens rikaste parti, Centerpartiet, rosenrasande på Gotland. I ett mail som Aktuellt Fokus har tagit del av kräver Centern att Socialisterna ska radera en reklambild som kritiserar regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius nya föreslagna monsterlön.

Politikerlönerna har blivit en het potatis i valrörelsen på Gotland. Nyligen meddelade regionpolitikerna på ön att dom vill höja sina egna löner igen. En löneökning som kommer efter en mandatperiod där det lokala högerstyret har drivit igenom massiva nedskärningar i vården, hemtjänsten och äldreomsorgen.

Några som reagerade på nyheten var Socialisterna Välfärdspartiet som ställer upp i det gotländska regionvalet i höst. I bland annat Västervik och Uppsala har Socialisterna gjort sig kända för att förespråka kraftigt sänkta politikerlöner istället för nedskärningar inom välfärden. En fråga som man tänker driva på Gotland likaså.

”Radera reklamen”

I början av veckan publicerade Socialisterna en reklambild på Facebook där partiet skriver att ”ingen politiker ska tjäna mer än en lärarlön”. I reklambilden syntes även regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius och texten ”Sänk hennes lön”. Det fick Centerpartiet att ilskna till. I ett mail som Aktuellt Fokus har fått ta del av kräver Centerpartiet att Socialisterna Välfärdspartiet ska radera reklambilden.

Reklambilden som Centerpartiet vill förbjuda Faksimil Facebook

Öppen bildbank

I mailet hävdar Centerpartiet att reklambilden bryter mot upphovsrätten. Men när Aktuellt Fokus gör en bildsökning och hittar originalet visar det sig att bilden på Eva Nypelius är tagen från den öppna bildbanken Wikicommons media där man inte behöver be om tillstånd för att använda bilderna ifråga.

”Tål inte kritik”

Aktuellt Fokus har pratat med Johannes Regell från Socialisterna Välfärdspartiet. Regell säger att inte köper Centerpartiets prat om upphovsrätt. Enligt Regell är det mer troligt att frågan politikerlönerna är en känslig fråga för politikerna.

– Dom har inget att säga till sitt försvar så dom försöker tysta kritiken. Det säger också ganska mycket om ”oppositionen”. Hade sossarna och vänstern gjort sitt jobb, hade inte Nypelius och company kunnat vara lika oslipade och klantiga.

Vad tycker du om Centerpartiets agerande?

– Istället för att försvara sin politik försöker de tysta den. Det visar att mäktiga politiker inte tål kritik. Det är ett svaghetstecken. De vet att välfärden förfaller och de vet att de skor sig på folkets bekostnad. De är ertappade och har inget annat än maktspråk att komma med, säger Johannes Regell.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se