Kontakta oss

UTRIKES

Iran arresterar släktingar till exil-iranska aktivister

Publicerat

den

UTRIKES Den populära kvinnorättsaktivisten Masih Alinejad har fått flera av sina släktingar arresterade. Släktingarna är inte politiska aktivister och blir enbart arresterade för att de inte kan komma åt Alinejad som flytt utomlands.

Masih Alinejad är en iransk kvinnorättsaktivist som flytt landet och bor numera i USA. Hon ligger bakom kampanjen ”vita onsdagar” där kvinnor tar av sig sina slöjor och visar upp det på sociala medier. I Iran råder det ett slöjtvång och flera av videorna visar hur kvinnorna blir attackerade av regimanhängare som stödjer slöjtvånget.

Den iranska regimen har länge försökt att stoppa Alinejad men utan framgång. Nu rapporterar Amnesty att regimen istället arresterat tre av hennes släktingar. Enligt Alinejad är hennes släktingar inte politiskt aktiva utan det är enbart på grund av att de är släkt med henne som de blivit arresterade. Tidigare i år blev Alinejads mor hämtad av polisen och fick delta i ett flera timmar långt förhör om sin dotter.

Som en del av den arabiska våren i grannländerna har det de senaste åren växt fram en proteströrelse mot landets strikta religiösa lagar som främst förtrycker kvinnor. Sedan starten har det religiösa etablissemanget försökt stoppa aktivister med långa fängelsestraff. I takt med att protesterna växt sig starkare har regimen svarat med hårdare straff. I augusti dömdes Saba Kordafshari till 24 års fängelse för att ha tagit av sig sin slöja i protest mot slöjtvånget.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se