Kontakta oss

UTRIKES

Över hundra döda efter protester mot chockhöjda bränslepriser

Publicerat

den

UTRIKES Enligt Amnesty har över 100 personer dött i de pågående demonstrationerna i Iran. De som ligger bakom det dödliga våldet är regimens säkerhetsstyrkor.

Den 15 november bröt det ut stora protester runtom i Iran efter en stor höjning av bränslepriserna. Amnesty har bevakat situationen och rapporterar om att minst 106 personer mördats i 21 olika städer. Enligt Amnesty finns det också rapporter som visar på att siffran kan vara över 200 dödsfall. Majoriteten av dödsfallen ligger de iranska säkerhetsstyrkorna bakom. Flera dödsfall är av utomrättsliga avrättningarna. Enligt den statliga median är det enbart ett fåtal döda.

Filmklipp som cirkulerar på sociala medier visar hur säkerhetsstyrkorna använder skjutvapen med skarp ammunition, tårgas och vattenkanoner mot demonstranter. Flera regeringsföreträdare har uttalat sig negativt om demonstranterna och gett sitt stöd till säkerhetsstyrkorna. Irans högsta ledare, Ali Khamenei har kallat demonstranterna för skurkar.

Nedstängt internet
Redan 16 november, dagen efter demonstrationerna startats svarade myndigheterna med att stänga ner landets tillgång till internet. Nedstängningen är ett försök att stoppa spridningen av filmer och bilder från demonstrationerna som visar regimens våld.

Mobilnäten har också blivit nedstängda. Bilder från Iran har lyckats spridas på sociala medier genom teknisk kunniga personer som tagit sig förbi nedstängningarna med hjälp av VPN och andra metoder.

Utöver dödsfallen rapporterar statlig media redan 2 dagar efter demonstrationerna att över tusen personer gripits.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se